Dombrava vērsies Ētikas komisijā par Bondara nepatiesiem apvainojumiem un izdarīto spiedienu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
13.Saeimas deputāts Jānis Dombrava.
13.Saeimas deputāts Jānis Dombrava. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputāts Jānis Dombrava (NA) ar iesniegumu vērsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, aicinot izvērtēt Saeimas deputāta Mārtiņa Bondara (AP) rīcību, kurš aizskaroši un nepatiesi izteicies par kolēģiem un šādā veidā uz viņiem izdarījis spiedienu. 

Saeimas Budžeta un finanšu komisija pagājušajā nedēļā izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja Labas gribas atlīdzinājuma Latvijas ebreju kopienai likumprojektu, kas paredz desmit gadu laikā ebreju kopienai izmaksāt 40 miljonu eiro kompensāciju par holokausta dēļ zaudētajiem īpašumiem.

Pēc Nacionālās apvienības (NA) deputātu priekšlikuma Saeima ceturtdien uz nedēļu atlika likumprojekta par 40 miljonu eiro atlīdzību desmit gadu laikā piešķiršanu ebreju kopienām skatīšanu galīgajā lasījumā.

Trešajam lasījumam Dombrava bija iesniedzis priekšlikumu likumprojekta nosaukumā un visā tekstā aizvietot vārdu salikumu "Labas gribas atlīdzinājuma Latvijas ebreju kopienai" ar vārdu salikumu "Līdzekļu izmaksa Dmitrija Krupņikova, Vladimira Fogela un Leonīda Kiļa vadītajam nodibinājumam".

Dombrava klāstīja, ka ar izmaiņām esot jānes skaidrība, jo atsevišķas Latvijas ebreju organizācijas esot noraidījušas savu saistību ar "Latvijas ebreju kopienas restitūcijas fondu", tātad likumprojekta nosaukumā nav korekti runāt par labas gribas atlīdzinājumu visai Latvijas ebreju kopienai.

Tikmēr Bondars intervijā televīzijā konkrēto priekšlikumu nodēvējis par "antisemītisku" un "traģisku". Dombrava uzskata, ka Bondars ar saviem izteikumiem esot apsūdzējis viņu Krimināllikuma 150. panta pārkāpšanā. Kolēģa izteikumi esot bijuši aizskaroši un nepatiesi, un tajos Dombrava saskatījis mēģinājumu "izdarīt spiedienu uz citu frakciju deputātiem, lai tie nesniegtu priekšlikumus likumā, kas neatbilst viņa politiskajiem uzskatiem".

Šādos apstākļos Dombrava vērsies ar sūdzību pret Bondaru, atsaucoties uz Saeimas deputātu Ētikas kodeksa 6. punktu, kas nosaka, ka deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību, tajā skaitā arī runām, balsojumiem, un atzīst savas kļūdas, cenšoties labot tās, kā arī uz 7. punktu, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus.

Abi deputāti darbojas valdošajā koalīcijā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu