VIDEO ⟩ "Janvārī nesaņēmu ne centu no valsts." Ilggadējs ugunsdzēsējs sašutis par pensijas izmaksāšanu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Iedzīvotājs Guntars ugunsdzēsēju depo Strenčos nostrādāja ilgāk nekā 25 gadus. Likumdošana ļāva ugunsdzēsējam doties izdienas pensijā, ko vīrietis arī izmantojis, vēsta raidījums "Bez Tabu".

17 gadus Guntars katru mēnesi bez kavēšanās saņēma savu izdienas pensiju. Aizvadītā gada oktobrī vīrietis no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras saņēma paziņojumu, ka jāuzraksta iesniegums vecuma pensijas saņemšanai.

Guntars par radušos situāciju stāsta: "Pirms Ziemassvētkiem man zvanīja un teica, ka nevar nokārtot papīrus, jo it kā piecus gadus esmu bijis Anglijā. Vaicāja, ko es tur darīju. Man tur meita dzīvo, es braucu ciemos pie viņas - uz nedēļu, desmit dienām, kā kuru reizi. Vienā reizē viņa prasīja, vai vēlos pastrādāt, tā nu divus mēnešus es oficiāli strādāju Anglijā.

Bijušais ugunsdzēsējs Anglijā oficiāli nostrādājis aptuveni divus mēnešus, par ko informējis arī Latvijas pensijas aprēķinātājus.

Vīrietis ir neizpratnē par notikušo. 17 gadus izdienas pensiju izmaksāja bez jebkādām problēmām, taču nu, kad jāsāk izmaksāt vecuma pensiju, pēkšņi radušies sarežģījumi.

"Viņi teica, ka informācijas noskaidrošana var ievilkties no četriem mēnešiem līdz pat gadam. Pensiju man tagad neizmaksā. Prasīju, kā lai izdzīvoju. Teica, ja nevaru izdzīvot, lai eju uz domi un prasu pabalstu. Kamēr meita un dēls sūta naudu, varu iztikt. Janvārī nesaņēmu ne centa no valsts," saka Guntars. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Žanete Rācene komentē: "Mēs iesniegumus apstrādājam hronoloģiskā secībā. Kad šim vīrietim uzdevām jautājumus par apdrošināšanas periodiem citās valstīs, viņš nevēlējās tos norādīt. Ieskicēja to, ka viņš neatceras un nevēlas sniegt šo informāciju. Kāpēc viņš to nevēlējās, grūti spriest. Līdz ar to nepieciešams ilgāks laiks, lai pieprasītu informāciju no Lielbritānijas. Ja būtu zināms precīzs laiks, tas notiktu ātrāk."

Video: raidījuma "Bez Tabu" sižets 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu