Migrantu krīze ⟩ Igaunija varētu uzņemt 2000 Ukrainas bēgļu (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas militārie spēki.
Ukrainas militārie spēki. Foto: Reuters/ScanPix

Ja Ukrainā sāktos karš, Igaunija spētu uzņemt līdz 2000 bēgļiem, trešdien, 9. februārī, sabiedriskajam radio pastāstījusi sociālo lietu ministre Signe Rīsalo.

"Mēs nezinām, kā rīkotos ukraiņi, ja sāktos karš, un vai Igaunija būtu tā vieta, kurp viņi dotos pirmām kārtām, bet, protams, mums jābūt gataviem, un pašlaik mēs esam sagatavojušies diezgan labi.

Parastos apstākļos Igaunija var uzņemt līdz 100 cilvēku, kam vajadzīga starptautiska aizsardzība, bet ārkārtējā situācijā mēs varētu nodrošināt izmitināšanu līdz 2000 cilvēkiem,"

viņa norādījusi.

Jautāta, kas notiktu, ja Igaunijā ierastos 20 000 Ukrainas pilsoņi, ministre atbildējusi, ka tas būtu atkarīgs no tā, vai cilvēki lūgtu Igaunijā patvērumu, vai arī ierastos ar vīzām un gribētu apmesties pie Igaunijā dzīvojošajiem radiniekiem, bet vienlaikus viņa paudusi šaubas, vai bēgļu skaits varētu izrādīties tik liels.

"20 000 patvēruma meklētāju - tas ir mazticami, bet, ja tā notiks, protams, meklēsim viņiem papildu mītnes, un mēs jau aktīvi pie tā strādājam," izteikusies Rīsalo.

Viņa arī atgādinājusi, ka starp Ukrainu un Eiropas Savienību (ES) noslēgts līgums par bezvīzu režīmu īslaicīgu apmeklējumu laikā.

Pēc ministres teiktā, pašlaik Igaunijā jau dzīvo gandrīz 30 000 ukraiņi un vēl 20 000 uzturas valstī ar darba vīzām.

Rīsalo arī pastāstījusi, ka simt cilvēku Igaunija varētu uzņemt patvēruma meklētāju izmitināšanas centros Vao un Vegevā, un vietas jau nolūkotas vēl 1900 cilvēkiem, bet tās viņa atteikusies atklāt radiointervijā, norādot, ka par to vispirms jāinformē vietējās pašvaldības un vietējās kopienas.

"Būtu saprātīgi informēt cilvēkus par reālo situāciju, par reālajām vajadzībām, nevis sēt bailes, paziņojot, ka rīt pie viņiem ieradīsies ļaužu masas, kas apmetīsies kaimiņos,"

norādījusi ministre. "Tomēr vēlreiz jāsaka, ka mēs nezinām, cik liela ir iespēja, ka situācija Ukrainā saasināsies, un nezinām arī, kurp tādā gadījumā dotos ukraiņi."

Viņa piebildusi, ka Polijā un Somijā ir lielas ukraiņu kopienas, tāpēc domājams, ka bēgļi vispirms dotos uz šīm valstīm. Konkrēti, Polijā pašlaik dzīvo aptuveni miljons ukraiņu, lielākoties viesstrādnieki, un Varšava jau paziņojusi, ka gatavojas lielāka cilvēku skaita uzņemšanai.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu