Reinfekcijas gadījumu atspoguļojums Covid-19 datos. Komentē SPKC (9)

Foto: Evija Trifanova/ LETA/ Apollo kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No 4. februāra Lietuvā oficiāli sāka ziņot par gadījumiem, kad cilvēks otro vai pat trešo reizi inficējies ar Covid-19, šos datus iekļaujot ikdienas statistikā. Kāda ir situācija Latvijā? "Apollo" sazinājās ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), lai noskaidrotu, kā tiek veikta saslimušo uzskaite pie mums.

SPKC pārstāve Ilze Arāja "Apollo" skaidroja, ka atkārtoto inficēšanos dēvē par reinfekcijas gadījumiem un tie ir gadījumi, kad no pirmā pozitīvā Covid-19 testa līdz otrajam pozitīvajam testam ir pagājušas vismaz 60 dienas.

"Statistikā tiek iekļauti šie reinfekcijas gadījumi, ja ir pagājušas vismaz 60 dienas," norāda SPKC pārstāve.

Tiesa, var būt arī gadījumi, kad cilvēkam, piemēram, pagājušajā nedēļā ir bijis pozitīvs Covid-19 tests, un viņš ir aizgājis šonedēļ vēlreiz testēties, kur arī ir uzrādīts pozitīvs rezultāts.

Šādās reizēs gadījumi ar tik īsu intervālu starp testiem netiek iekļauti Covid-19 ikdienas statistikā.

Cik precīzi ir dati?

"Principā tie gadījumi, par kuriem laboratorijas mums ziņo, tiek atlasīti kā unikālie gadījumi un tālāk tad tie tik izziņoti, kā pozitīvi," stāstīja Arāja.

Laboratorijas katru rītu ap plkst. 8 līdz 9 ziņo SPKC par šiem gadījumiem un tad attiecīgi SPKC atlasa unikālos gadījumus. Pēc tam attiecīgi rodas arī unikālo pozitīvo gadījumu kopskaits, kas tiek publicēts katru dienu.

Kā tiek apzinātas kontaktpersonas?

Pirmkārt, ir kontaktpersonas, kas ir kolektīvos. Šajā gadījumā ir kolektīva vadītājs, kas apzina kontaktpersonas un ziņo par šiem cilvēkiem.

"Tagad līdz ārkārtējās situācijas beigām nav jāsūta kontaktpersonu saraksts SPKC. Līdz ar to cilvēks no darba devēja saņem informāciju, ka viņš ir kontaktpersona. Tālāk jau paši savā starpā vienojās par turpmāko darba procesu," skaidro Arāja.

Gadījumā, ja ir nepieciešama slimības lapa, tad jāvēršas pie ģimenes ārsta.

"Tāda situācija, kāda bija pašā sākumā, kad, piemēram, bija 30 inficētie un 60 kontaktpersonas, protams, Latvijā vairs nav. Situācija ir modificēta un viena daļa kontaktpersonu saņem kontrolzvanus no Veselības inspekcijas," skaidroja Arāja.

Darba devējs par atklātajiem inficēšanās gadījumiem kolektīvā paziņo pārējiem darbiniekiem un attiecīgi informē par tālākajām veicamajām darbībām.

Savukārt SPKC sazinās ar kontaktpersonām, kas ir, piemēram, ģimenes locekļi. Tad attiecīgi arī tiek izrunātas darbības, kādas jāveic, ja mājās ir Covid-19 inficētais.

Covid-19 reinfekcijas gadījumu uzskaite

Kā novērojams SPKC grafikā, kopš 2021. gada 43. nedēļas reinfekcijas gadījumu skaits pakāpeniski samazinājies līdz 49. nedēļai. Šo sešu nedēļu laikā tas sarucis no 206 gadījumiem nedēļā līdz 60.

Savukārt pieaugums sācies no 50. nedēļas līdz 2022. gada 5. nedēļai. Straujš reinfekcijas gadījumu skaita pieaugums novērots no 2021. gada 52. nedēļas (188) līdz 2022. gada pirmajai nedēļai - 603.

Pēc tam attiecīgi 2022. gada otrajā nedēļa atklāti 1134 gadījumi, trešajā nedēļā 2441, ceturtajā nedēļā 4771, bet piektajā nedēļā - 5687

Tikmēr reinfekcijas īpatsvara rādītājā pēdējās 15 nedēļās tas audzis no 1,2% līdz 9,3%.

 

Pandēmijas laikā reģistrēti 200 cilvēki, kas ar Covid-19 inficējušies pat trīs reizes, iepriekš vēstīja LTV Ziņu dienesta raidījums "Panorāma".

Arāja raidījumam norādīja: "Ar šā gada pirmo nedēļu šis pieaugums no nedēļas uz nedēļu ir diezgan ievērojams. Pagājušajā un aizpagājušajā nedēļā vidēji 8,9% un 9,3% no visiem saslimšanas gadījumiem ir reinfekcijas gadījumi."

Nepilna desmitā daļa no pašlaik inficētajiem ir tie, kas ar kovida izraisītāju inficējas atkārtoti. Šajos datos iekļauti gan tie, kas pēc pirmās inficēšanās vakcinējušies, gan tādi, kas nav vakcinējušies un saslimuši atkārtoti. Slimnīcās šādu pacientu nav daudz.

"Mums ir viens gadījums, kur varbūt ir aizdomas par to, ka izslimots ar deltu, tad tas ir fakts, un tas ir dokumentēts fakts, un pacients ir bijis slimnīcā, un tagad ir omikrons," pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Viņa norādīja, ka dažādām infekcijas slimībām imunitāte veidojas atšķirīgi. Dažām uz mūžu, dažām vien uz dažiem mēnešiem, piemēram, akūtām zarnu infekcijām. Un līdzīgi, kā ar vairākām elpceļu infekcijām, infektologiem nav pārsteiguma, ka arī ar kovidu var saslimt atkārtoti.

Nepilnības Lietuvas Covid-19 datos

Līdz 4. februārim Lietuvā oficiāli tika ziņots tikai par primārajiem Covid-19 gadījumiem, taču gadījumi, kad cilvēks ar šo vīrusu inficējas otro, vai pat trešo reizi pēc kārtas, oficiālajā statistikā netika atspoguļoti, ziņu aģentūrai BNS paziņoja Lietuvas Statistikas departaments.

Piektdien, 4. februārī Statistikas departaments sāka publicēt informāciju gan par atkārtotu inficēšanos, gan par trešo reizi ar Covid-19 inficētajām personām.

"Līdz piektdienai tika publicēti tikai dati par primārajām infekcijām," norādīja departamentā.

Tas nozīmē, ka, ja cilvēks ar koronavīrusu ir slimojis, piemēram, divas reizes un starp inficēšanās reizēm ir pagājis gads, tad otrā inficēšanās ar vīrusu jauno gadījumu statistikā vēl nav iekļauta.

Kopš 4. februāra atkārtotas inficēšanās gadījumi tiek iekļauti statistikā, ja starp diviem pozitīvajiem testiem ir pagājušas vismaz 90 dienas.

Pēc departamenta domām, šis skaitlis ir kļuvis aktuāls līdz ar omikrona varianta izplatību, jo iepriekš atkārtotas inficēšanās nepārsniedza 1%.

"Tomēr kopš janvāra atkārtotas inficēšanās ir sākusi veidot ievērojamu daļu no inficētajiem, gandrīz 15%," informē departaments.

Viņš arī aģentūrai BNS sacīja, ka sīkāki dati par kopējo reinficēšanās gadījumu skaitu valstī tiks publiskoti nākamnedēļ.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu