FOTO un VIDEO ⟩ Traģiskākā avārija 2021. gadā Latvijā - kas par to zināms līdz šim?

Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2021. gadā ceļu satiksmes negadījumos kopumā dzīvību zaudējuši teju 150 cilvēki, kas tikai apstiprina situācijas nopietnību uz Latvijas ceļiem. "Apollo" sazinājās ar Valsts policiju un noskaidroja, ka traģiskākā avārija 2021. gadā Latvijā notikusi augustā, kad trīs spēkratu sadursmē bojā gāja trīs cilvēki.

Traģiskākā avārija 2021. gadā

Policijā norādīja, ka avārija, kurā dzīvību zaudējuši vismaz trīs cilvēki, 2021. gadā ir bijusi tikai viena.

Negadījums noticis 2021. gada 7. augustā, kad "Audi" markas automašīnas vadītājs uz autoceļa P69, braucot virzienā no Skrudalienas uz autoceļu P68, krustojumā sadūrās ar kravas automašīnu "Scania" ar piekabi "Krone".

Smagā kravas automašīna brauca pa autoceļu P68 virzienā no Silenes uz Daugavpili. Pēc sadursmes kravas automašīna sadūrās ar automašīnu BMW.

Ceļu satiksmes negadījumā bojā gāja "Audi" markas automašīnas vadītājs un divi tās pasažieri.

Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess, kas vēl ir gala lēmuma pieņemšanas stadijā.

Valsts policija "Apollo" skaidro, ka viens no galvenajiem ceļu satiksmes negadījumu cēloņiem Latvijā ir autovadītāju nepiemērota ātruma izvēle.

Tāpat arī satiksmes dalībnieku neuzmanība un satiksmes dalībnieku attieksme pret braukšanas kultūru (piemēram, braukšana reibumā). Atsevišķos gadījumos iespējamais cēlonis var būt infrastruktūra.

"Jāņem vērā, ka katrs ceļu satiksmes negadījums ir atšķirīgs, un policija, strādājot negadījuma vietā, rīkojas atbilstoši tā brīža situācijai, izvērtējot katru gadījumu individuāli," norādīja Valsts policija.

Policijas darbiniekiem ir izstrādāti Valsts policijas iekšējie noteikumi – vadlīnijas ar norādēm, kādas darbības veicamas negadījuma vietā, bet šis materiāls ir paredzēts policijas darbinieku iekšējai lietošanai.

9. augustā raidījums "Degpunktā" centās skaidrot traģiskā negadījuma iemeslus.

"Degpunktā" vēstīja, ka krustojumā, kravas automašīnas sānos, iespējams, neievērojot stop zīmi, ietriecās "Audi" un pēc tam vadību zaudējušais "Scania" vadītājs aizķēra BMW auto, kas stāvēja uz šosejas un vēlējās nogriezties uz Skrudalienas pusi.

Vietējā iedzīvotāja Ļuba raidījumam stāstīja: "Gulēju uz dīvāna pie televizora. Logi jau ciet. Deviņi vakarā. Tikai sitiens, pielēcu kājās un ieraudzīju, ka mašīna grāvī, dūmi. Viena vieglā mašīna pilnīgi samīcīta, otru pat neredzēju. Tikai pēc tam uzzināju."

"Šeit no Daugavpils puses stāvēja sudrabots BMW ar ieslēgtu pagriezienu, kas gaidīja, kad pabraukšu garām. Tikko kā biju iebraucis krustojumā, man labajos sānos ietriecās "Audi". Es vēl nebiju pārbraucis. Vilcējs bija pāri, bet piekabe vēl tur bija. Tur pat ir redzamas pēdas, kur tas notika. Viņš manī ietriecās, un es "nonesu" pieturu un paķēru līdzi vēl BMW," pēc negadījuma raidījumam "Degpunktā" stāstīja kravas automašīnas šoferis no Baltkrievijas.

"Es pat viņus neredzēju. Tas notika tik ātri, ka es pat nezināju, ka tā ir mašīna.

Nezināju, vai tā ir mašīna, tanks vai vilciens. Pēc tam tikai, kad izsita stiklu un cilvēki man palīdzēja tikt ārā, es ieraudzīju, ka tas ir "Audi" un ka tajā ir trīs līķi," sacīja kravas automašīnas šoferis.

Raidījums ziņoja, ka bojāgājušie ir divi jauni vīrieši un sieviete.

2021. gada ceļu satiksmes negadījumu statistika

2021. gadā valstī kopumā noticis 19571 ceļu satiksmes negadījums.

Šajos negadījumos viegli cietušas (ievainotas) personas 3548, savukārt smagi cietušas 470 personas, bet bojā gājušas 146.

Iepriekš Ceļu satiksmes drošības padomē Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis stāstīja, ka, salīdzinot ar 2020. gadu, pērn avārijās bojāgājušo skaits ir pieaudzis par sešiem cilvēkiem.

Pērn ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši trīs bērni, kas ir ievērojams samazinājums, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Letālo negadījumu raksturojums liecina, ka visbiežāk traģiskas avārijas notikušas, uzbraucot gājējiem un transportlīdzekļu sadursmēs.

Kopumā 2021. gadā avārijas cietušas 4018 personas, no kurām 3548 viegli ievainotas, bet 470 smagi cietušas. Kopumā valstī reģistrēts 19 571 satiksmes negadījums, kas ir par 1144 vairāk nekā gadu iepriekš.

Ceļu satiksmes negadījumos lielākais bojāgājušo skaita pieaugums reģistrēts Kurzemē un Latgalē. Kurzemē pērn ceļu satiksmes negadījumos bojā gājis 21 cilvēks, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, bet Latgalē bojā gājuši 40 cilvēki, kas ir 1,7 reizes vairāk nekā 2020. gadā.

Rīgā un Zemgalē nedaudz samazinājies bojāgājušo skaits, bet Vidzemē tas samazinājies pat vairāk nekā divas reizes.

Pērn arī reģistrēti 289 negadījumi, kuros iesaistīti elektriskie skrejriteņi. Šādos negadījumos cietušas 199 personas, bet vēl viena gājusi bojā.

Pērn ceļu satiksmē konstatēts 180 561 administratīvais pārkāpums, kas ir par 0,9% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tostarp 72 164 pārkāpumi ir par ātruma pārsniegšanu, un tas ir par 7,5% mazāk nekā gadu iepriekš. Administratīvo pārkāpumu skaits par agresīvu braukšanu pērn pieaudzis divas reizes - līdz 2675.

Savukārt 3534 protokoli pērn noformēti par braukšanu alkohola reibumā un 226 par braukšanu narkotiku reibumā. Dzērājšoferu skaits pērn, salīdzinot ar 2020. gadu, pieaudzis par septiņiem.

"Apollo" Valsts policijai vaicāja par ceļu satiksmes negadījumu statistiku pēdējos trīs gados. Policija norāda, ka pēdējo trīs gadu statistika saglabājusies samērā līdzīga. Valstī kopumā notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits: 2021. gadā bijis 19571, 2020. gadā – 18427, bet 2019. gadā – 20853.

Savukārt ceļu satiksmes negadījumos viegli ievainotās personas 2021. gadā bijušas 3548, 2020. gadā – 3596, bet 2019. gadā – 4083.

Smagus ievainojumus ceļu satiksmes negadījumos 2021. gadā guvušas 470, 2020. gadā – 491, visbeidzot 2019. gadā tās ir 464 personas.

Mirušo skaits ceļu satiksmes negadījumos 2021. gadā bijis 146, 2020. gadā – 140, bet 2019. gadā – 132.

Valsts policija komentē statistiku: "Ja salīdzina pēdējo trīs gadu datus, tad var secināt, ka kopējais negadījumu skaits ir salīdzinoši nemainīgs, tāpat arī negadījumos cietušo cilvēku skaits."

Video: "Degpunktā" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu