Lielākai daļai iedzīvotāju pandēmijas laikā pasliktinājusies mentālā veselība, liecina aptauja (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SewCream/Shutterstock.com

Lielākai daļai - 53% - Latvijas iedzīvotāju Covid-19 pandēmijas laikā ir pasliktinājusies mentālā veselība, secināts "Benu aptiekas" "Stresa termometra" aptaujā, kas veikta sadarbībā ar kompāniju "Gemius".

Aptaujā 35% respondentu vērtējuši, ka mentālās veselības izmaiņas pēdējā gada laikā nav novērojuši, bet 7% pat lēsa, ka viņu mentālā veselība ir uzlabojusies.

Salīdzinājumā ar 2021.gada septembri šobrīd iedzīvotāji biežāk norāda, ka pēdējā gada laikā viņu mentālā veselība ir pasliktinājusies. Pērnā gada rudenī, sniedzot savas mentālās veselības pašvērtējumu, kopumā 35% respondentu vērtēja, ka tā bija pasliktinājusies, 42% nekādas izmaiņas šajā ziņā novērojuši nebija un 19% izteicās, ka viņu mentālā veselība bija uzlabojusies.

Analizējot aptaujas rezultātus pēc dzimuma, secināms, ka sievietes biežāk norāda uz mentālās veselības pasliktināšanos - 55% sieviešu un 50% vīriešu snieguši atbildi, ka viņu pašu vērtējumā mentālā veselība pēdējo 12 mēnešu laikā ir pasliktinājusies.

Skatoties pēc respondentu ģimenē lietotās sarunvalodas, latvieši savu mentālo veselību pēdējā gada laikā vērtē sliktāk, respektīvi, 54% latviešu un 43% krievvalodīgo atbildējuši, ka viņu mentālā veselība pēdējā gada laikā kopumā ir pasliktinājusies.

Pēc respondentu vecuma redzams, ka biežāk mentālās veselības pasliktināšanās novērojama gados jaunāku cilvēku vidū, piemēram, vecumā no 18 līdz 24 gadiem un vecumā no 25 līdz 34 gadiem mentālā veselība pasliktinājusies attiecīgi 56% un 57%. Kamēr iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 74 gadiem biežāk atbildējuši, ka pēdējā gada laikā viņi izmaiņas savā mentālajā veselībā nav novērojuši - minētajā grupā šādu atbildi sniedza 47% respondentu, kamēr citās vecuma grupās šis rādītājs svārstās no 30% līdz 33%.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu