Nīlzirgu dāmām Rīgas zooloģiskajā dārzā rīko vingrošanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nīlzirgs Rīgas Zooloģiskajā dārzā.
Nīlzirgs Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairāk nekā 30 gadus vecajām Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza nīlzirgu dāmām tiek rīkotas fitnesa nodarbības, aizvadītajā nedēļā notikušajā Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputātiem stāstīja zooloģiskā dārza valdes locekle Anete Bilzēna.

Viņa skaidroja, ka abu dzīvnieku uzturēšanai labā fiziskā kondīcijā dzīvnieku kopējiem esot krietni jāpastrādā. Piemēram, lai piespiestu kustēties vai pastiept galvu uz vienu vai otru pusi, viņas tiekot pievilinātas ar īpašiem burkāniem.

Kā pastāstīja ilggadīgais zooloģiskā dārza darbinieks Ingmārs Līdaka, pašlaik Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā dzīvo divas nīlzirgu meitenes, lai gan vēl salīdzinoši nesen viens no dzīvniekiem tika uzskatīts par puiku.

Vecākā ir Auguste, kas dzimusi Rīgā. Viņa ir pēdējā no vairākiem Rīgā dzimušajiem nīlzirgiem un ir nosaukta par godu pirmajam uz Rīgas zooloģisko dārzu atvestajam nīlzirgam Augustam. Zoodārza darbinieki viņu mīļi dēvējot par Gusti.

Otrs nīlzirgs Funtiks 1990. gadā uz Rīgu tika atvests no zooloģiskā dārza Ukrainas pilsētā Harkivā. Jaunajam pārim tika paredzēti daudzi pēcnācēji, taču pēc vairākiem gadiem tika konstatēts, ka Funtiks ir meitene un tika pārdēvēts par Funti.

Kā savulaik informēja Līdaka, nīlzirgu dzimumu ārēji noteikt ir teju vai neiespējami. Vācijas kukaiņu speciālisti nīlzirga patieso dzimumu atklāja ar blakts palīdzību. Uz nīlzirga ķermeņa tika palaista blakts, kas iepriekš kādu laiku nav tikusi barota, tādēļ tā uz dzīvnieku miesas veiksmīgi atrada vietu, kur pamieloties ar asinīm. Pēc tam, kad kukainis bija paēdis, no tā ar šļirces palīdzību tika izņemtas asinis, pēc kurām tad arī noteica patieso nīlzirga dzimumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu