Krievijas ziņu aģentūra nejauši publicē rakstu, kurā priekšlaicīgi slavina Krievijas uzvaru pār Ukrainu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: Naresh777/Shutterstock

Kāda Krievijas ziņu aģentūra publicējusi un pēc tam izdzēsusi rakstu, kurā priekšlaicīgi slavināti Krievijas panākumi noziedzīgajā iebrukumā Ukrainā, ziņo raidsabiedrība BBC. 

Rakstā apsveic Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par Ukrainas "problēmas" atrisināšanu, sakot, ka "Ukraina ir atgriezta Krievijai" ar militāru darbību palīdzību. Tas liek domāt, ka autors paredzēja ātru uzvaru un raksts tika publicēts priekšlaicīgi.

Raksts, ko sestdien, 26. februārī, publicēja valstij piederošā ziņu aģentūra "RIA-Novosti" un ko faktu pārbaudītājs Kristo Grozevs raksturoja kā "ārkārtīgi šokējošu pat Kremļa standartiem", tika ātri vien izdzēsts no ziņu aģentūras tīmekļa vietnes.

Tomēr tas joprojām ir redzams interneta arhīva vietnē, kā arī Krievijas valdībai piederošās ziņu vietnes "Sputnik" reģionālajā lapā.

Daudzi "Twitter" lietotāji uzskatīja, ka raksts bija paredzēts publicēšanai pēc Krievijas "ātrās uzvaras Ukrainā".

Tajā autors Petrs Akopovs apgalvo, ka Krievija ir nostabilizējusies, lai vadītu jaunu pasaules kārtību, vienlaikus labojot "briesmīgo katastrofu", kas bija Padomju Savienības sabrukšana 1991. gadā.

Tā virsraksts ir "Krievijas ierašanās jaunā pasaulē".

Akopovs "virtuālo pilsoņu karu" attaisno ar to, ka "Krievija atjauno savu vēsturisko pilnību, pulcējot kopā krievu pasauli, krievu tautu".

"Maskava pulcē "krievus, baltkrievus un mazos krievus (ukraiņus)," viņš raksta, norādot uz Krievijas plānu palielināt savu ietekmes sfēru.

Šī atkalapvienošanās akta izveidotājs, protams, ir Putins, kurš tiek slavēts par to, ka viņš rīkojies tagad, nevis atstājis risināt situāciju nākotnē.

"Vladimirs Putins bez pārspīlējuma ir uzņēmies vēsturisku atbildību, nolemjot neatstāt Ukrainas jautājuma risināšanu nākamajām paaudzēm," teikts rakstā.

Raksta nobeigumā apgalvots, ka "militārā akcija ir Krievijas atgriešanās savā vēsturiskajā vietā, kurā līdz šim uzturējušies Eiropas iedzīvotāji un ASV anglosakši.

"Rietumu globālo dominēšanu var uzskatīt par pilnīgā izbeigtu," teikts tajā.

Daži apgalvojumi sociālajos tīklos vēsta, ka raksta publicēšanas laiks - tieši plkst.8 no rīta sestdienā, 26. februārī - liecina, ka to iepriekš plānojuši tie, kas domājuši, ka karš beigsies ātri.

Krievijas valsts mediji turpina stāstīt iedzīvotājiem, ka iebrukums ir "īpaša militāra operācija", lai atbalstītu Krievijas atbalstītos nemierniekus Ukrainas austrumos un "denacificētu" valsti.

Netiek runāts par upuriem vai militārām neveiksmēm, savukārt liela daļa televīzijas programmu laika valsts kanālos tiek nodota sarunu šoviem, kas attaisno militāru darbību.

Tikai salīdzinoši nelielas uzziņas vietnes ar ļoti šauru auditoriju ziņo par notikumu realitāti, savukārt Krievijas mediju regulators "Roskomnadzor" ir ierobežojis Krievijas lietotāju piekļuvi "Facebook" un "Twitter", tādējādi protestējot pret sociālo mediju platformu "cenzūru".

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu