Rīgas un Daugavpils slimnīcās ārstējās četri gripas pacienti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīcas palāta. Ilustratīvs foto
Slimnīcas palāta. Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Aizvadītajā nedēļā Rīgas un Daugavpils slimnīcās bija stacionēti četri gripas pacienti, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kopsavilkums par elpceļu infekciju un gripas izplatību.

Kopējais to pacientu īpatsvars, kas aizvadītajā nedēļā vērsušies ambulatorajās iestādēs ar elpceļu infekcijām, veidoja 21% no visu pacientu kopskaita. Informācija par pacientiem, kas pagājušajā nedēļā vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtu elpceļu infekciju gadījumos, saņemta no 41 ģimenes ārstu praksēm.

SPKC ziņo, ka Latvijā kopš pērnā gada novembra beigām gripas gadījumi tiek reģistrēti sporādiski.

Pagājušajā nedēļā no ģimenes ārstu praksēm saņemti ziņojumi par četriem klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem Liepājā.

Saskaņā ar SPKC datiem vidējā gripas intensitāte Latvijā ir 6,2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Pacientu vēršanās citu akūto augšējo elpceļu infekciju (AAEI) gadījumos pagājušajā nedēļā nedaudz samazinājusies - reģistrēti 1192 gadījumi jeb vidēji 1849,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr vēl nedēļu iepriekš tie bija 2590,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Visaugstākā AAEI intensitāte novērota bērnu līdz četriem gadiem vidū.

Pneimoniju gadījumos pagājušajā nedēļā vērsušies 15 pacienti, kas ir vidēji 23,2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju un nedaudz mazāk nekā nedēļu iepriekš, kad šis rādītājs bija 38,5 uz 100 000 iedzīvotāju. Par pacientiem ar pneimoniju ziņoja Daugavpils, Jelgavas, Liepājas, Rīgas un Ventspils ģimenes ārsta prakses.

Par četriem stacionētiem gripas pacientiem ziņoja Daugavpilī un Rīgā un par vienu pacientu ar gripas izraisītu pneimoniju vecuma grupā virs 65 gadiem informēja Rīgas slimnīca. Stacionētie gripas pacienti bijuši dažādās vecuma grupās.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā pagājušajā nedēļā izmeklēti 50 klīniskie paraugi, no tiem piecos paraugos noteikti virusālo elpceļu infekciju izraisītāji. Savukārt vienā gadījumā apstiprināts A tipa gripas vīruss, kurš raksturots kā A/H3.

Noteikti arī citi elpceļu vīrusi - sezonālie koronavīrusi, adenovīruss un visvairāk jeb 76 respiratori sincitiālie vīrusi, kas veido 30% no visiem pozitīvajiem paraugiem.

Tāpat kā iepriekšējā 2020.-2021.gada sezonā paziņojumi par nāves gadījumiem pacientiem ar apstiprinātu gripu vai aizdomām par gripas infekciju netika saņemti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu