Avoti: ASV un Eiropa sāk gatavošanos Ukrainas trimdas valdībai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix

ASV un Eiropas amatpersonas izstrādā plānu, kā atbalstīt Ukrainas trimdas valdību prezidenta Volodimira Zelenska vadībā, ja viņam būtu jābēg no Kijevas, Rietumvalstu amatpersonas sacījušas raidsabiedrībai CNN.

Sarunās tiek apskatīti vairāki scenāriji, gan atbalsts Zelenskim un augstākajām Ukrainas amatpersonām, ja tām jāpārceļas uz Ļvivu Ukrainas rietumus, gan arī iespējamība, ka Ukrainas prezidentam ar tuvākajiem padomniekiem jābēg no Ukrainas un jāveido jauna valdība Polijā, atklājušas amatpersonas.

Anonīmie avoti CNN norādīja, ka diskusijas par šiem jautājumiem ir sākotnējā stadijā un nekas vēl nav izlemts.

Rietumvalstu amatpersonas trimdas valdības iespējamību piesardzīgi pārrunā arī ar Zelenski, jo viņš paudis stingru apņēmību palikt Kijevā un līdz šim ir noraidījis sarunas par tematiem, kas neattiecas uz Ukrainas pastiprināšanu cīņā pret Krieviju, atklājuši divi Rietumvalstu diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi. Viņi piebilda, ka esot notikušas sarunas par viena vai vairāku Zelinska valdības locekļu nosūtīšanu uz kādu citu vietu, kur varētu izveidot valdību, ja Kijeva kristu un Zelenskis nevēlētos vai nespētu izkļūt no tās.

"Ukraiņiem ir plāni valdības nepārtrauktības turpināšanai vienā vai citā veidā, par kuriem nerunāšu vai nestāstīšu detaļām," svētdien raidsabiedrībai CBS teica ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

ASV un Eiropas amatpersonas kara sākumā uzskatīja, ka Zeleneska pārcelšanās uz Ļvivu būtu iespējama, jo nebija skaidrs, vai Krievija uzbruktu arī Ukrainas rietumos. Tomēr tagad, ņemot vērā Krievijas vēršanos pret civiliem mērķiem visā Ukrainā, nav pārliecības, ka Krievijas karaspēks atstātu neskartu kādu daļu Ukrainā.

Kāda Rietumvalstu izlūkošanas dienestu amatpersona atzina, ka viss liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins karu Ukrainā turpinās un Krievijas karaspēkam "jāiet uz visu banku", lai varētu ieņemt visu valsti.

Zelenskis un citas Ukrainas amatpersonas ir prasījušas NATO noteikt lidojumu aizlieguma zonu virs Ukrainas, tomēr alianse ir bijusi atturīga šādas iespējas izvērtējumā, jo tas nozīmētu tiešu konfrontāciju ar Krievijas gaisa spēkiem. Rietumvalstu amatpersonas un ASV deputāti anonīmi atklājuši, ka tiekot apsvērta arī iespēja noteikt lidojumu aizlieguma zonu virs mazas daļas Ukrainas rietumos. Tāda iespēja dotu patvērumu Zelenska valdībai, ļautu Ukrainai turpināt cīņu par savu valsti, tomēr Kijevas noturēšana vairs nebūtu primārais uzdevums. Tomēr arī šāda scenārija īstenošana ir maz ticama.

Kāda amatpersona norādīja, ka "viss liecina, ka [ukraiņi] var turpināt cīņu, arī konvencionālu, bez centralizētas vadības un valdības kontroles".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu