Černobiļas AES okupantu dēļ palikusi bez elektrības, radiācijas riski Latvijai nepastāv

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Černobiļas atomelektrostacija palikusi bez elektrības, pavēstījis Ukrainas enerģētikas uzņēmums "Ukrenergo".

Elektrības piegādes traucējumi skaidrojami ar okupantu darbībām. Krievu okupanti Černobiļas AES ieņēma iebrukuma pirmajā dienā.

Kā norāda "Ukrenergo", okupantu dēļ šobrīd ir apgrūtināti remontdarbi, lai atjaunotu elektrības padevi.

"Ukrenergo" rūpīgi seko līdzi situācijas attīstībai.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) otrdienas vakarā paziņoja, ka no Krievijas okupācijas spēku ieņemtās Černobiļas AES vairs nepienāk dati no sistēmām, kas monitorē radioaktīvo atkritumu glabātavas, vēsta aģentūra "Reuters".

IAEA arī lūgusi Krievijas spēkiem atļaut Černobiļas AES darbiniekiem atpūsties. Ukrainas amatpersonas aģentūrai ziņojušas, ka pēdējās divas nedēļas Černobiļas AES strādā tā pati apmēram 210 darbinieku grupa, kas tur atradās atomelektrostacijas sagrābšanas brīdī. IAEA pārstāvis Rafaels Grosi norādīja, ka darbiniekiem ir jābūt iespējai atpūsties un strādāt maiņās, uzsverot, ka tās ir būtiskas kodoldrošības prasības.

Krievijas karaspēks Černobiļas AES ieņēma 24.februārī, pašā Krievijas iebrukuma sākumā. 1986.gadā tur notika pasaules lielākā kodolkatastrofa.

Savukārt Valsts vides dienesta rīcībā nonākusi informācija, ka šodien, 9. martā, plkst. 11.22 Černobiļas - Kijevas augstsprieguma līnijas bojājuma dēļ ir pārtraukta elektroapgāde bijušajai Černobiļas atomelektrostacijai. Radiācijas noplūde nav konstatēta. Radiācijas drošības riski Latvijai nepastāv.

1. martā "Apollo" vēstīja, ka Krievijas iebrucēji Černobiļas atomelektrostacijā (AES) piedzīvo smagu radiācijas iedarbību, bet pati AES ir labi aizsargāta, paziņojis Kodoldrošības un radiācijas drošības zinātniski tehniskais centrs.

Centra eksperti paskaidro, ka objekti, kuros ir radioaktīvie atkritumi, ir ļoti labi aizsargāti pret dažādiem apdraudējumiem, lai pat nopietnas avārijas gadījumā sekas nebūtu jūtamas tālāk par atdalīšanas zonu, tomēr paši AES sagrābēji jau tagad izjūt starojumu.

"Situācijas absurdumu vairo tas, ka "atnācēji", šķiet neapzinās, ka paši ir kritiskajā grupā, kas visvairāk tiek apstarota.

Ar smago tehniku paceļot piesārņotas augsnes un putekļu slāni, šķērsojot maršrutus, kur pārvietošanās aizliegta, viņi izraisīja radiācijas situācijas pasliktināšanos aizlieguma zonā," skaidroja eksperti.

Krievijas karavīri nepārzina drošības tehnikas, kas jāievēro, strādājot radioaktīvi saindētā teritorijā. Viņi ir pakļauti spēcīgam apstarojumam, kas nākotnē ietekmēs viņu veselību, norādīts paziņojumā.

"Nezināšana un neizpratne par briesmām, noteikumu, vienošanos un konvenciju neievērošana bieži noved pie neplānotas pašnāvības," brīdināja zinātnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu