Krievijas prokuratūra koncentrējas pastiprināt kontroli pār ārzemju uzņēmumiem, kas iziet no tirgus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas Ģenerālprokuratūra 11.martā pavēstīja, ka tiks pastiprināta kontrole pār ārzemju uzņēmumiem, kas nolēmuši valsti pamest pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Daudzi Rietumu uzņēmumi - no H&M un "McDonald's" līdz "Ikea" - kopš kara sākuma apturējuši darbu Krievijā.

"Prokuratūra īsteno stingru kontroli pār Darba likuma ievērošanu, arī attiecībā uz darba līgumu nosacījumiem, algu samaksas procedūru un algu apjomu noteikšanu," teikts Ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Pasākumi tiks īstenoti, lai "nodrošinātu apzinīgo uzņēmēju un darbinieku" intereses uzņēmumos, kas paziņojuši par aiziešanu no Krievijas.

Krievijā katrai aizdomīgai aktivitātei "tiks dots juridisks izvērtējums" saistībā ar fiktīva vai tīša bankrota pazīmēm, norādīja Ģenerālprokuratūra, piebilstot, ka šādi pārkāpumi ir krimināli sodāmi.

Vienpusēja atteikšanās pildīt saistības no uzņēmumu pauses, kas pamet Krieviju, ir nepieņemama, teikts paziņojumā.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Rietumi Krievijai noteikuši nepieredzēti bargas sankcijas, rublis strauji zaudējis vērtību, jau tā augstā inflācija pieaugusi vēl vairāk. Šādos apstākļos Krievija dara visu iespējamo, lai nepieļautu ārvalstu valūtas un kapitāla aizplūšanu no valsts.

Neminot vārdu "nacionalizācija", Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien sacīja, ka uzņēmumi, kas pamet Krieviju, tiks doti "tiem, kas vēlas, lai tie strādā".

Jau vēstīts, ka ASV Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki paziņoja, ka gadījumā, ja Krievija nacionalizēs no valsts aizgājušo ārvalstu uzņēmumu aktīvus, tas Krievijai radīs vēl lielākas problēmas.

"Jebkurš Krievijas nelikumīgs lēmums sagrābt šo uzņēmumu aktīvus galu galā novedīs pie vēl lielākām sāpēm Krievijas ekonomikai. Tas būs saistīts ar nepārprotamu vēstījumu globālajai biznesa kopienai, ka Krievija nav droša vieta investīcijām un uzņēmējdarbībai," mirkoblogošanas vietnē "Twitter" ierakstīja Psaki.

Viņa norādīja, ka ir gaidāms, ka uzņēmumi, kuru īpašumi tiktu nacionalizēti, iesniegtu prasības tiesās.

"Mēs esam kopā ar amerikāņu kompānijām, kuras pieņem smagus lēmumus attiecībā uz savas darbības Krievijā nākotni," piebilda Baltā nama preses sekretāre.

Krievijas laikraksts "Izvestija" ziņoja, ka Krievijas valdība un Ģenerālprokuratūra apsver iespēju nacionalizēt to ārvalstu uzņēmumu aktīvus, kuri paziņojuši par darbības pārtraukšanu Krievijā saistībā ar tās karaspēka iebrukumu Ukrainā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu