Mariupolē pēc Krievijas okupantu uzbrukuma dzemdību namam mirusi grūtniece un mazulis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Pirmdien, 14. martā, mirusi grūtniece, kura trešdien, 9. martā, tika evakuēta no Krievijas noziedzīgā režīma karaspēka sabombardētā Mariupoles dzemdību nama. Miris arī sievietes nedzimušais bērns, vēsta ziņu aģentūra "Associated Press".

Video un fotogrāfijās, ko žurnālisti uzņēma 9. martā pēc uzbrukuma slimnīcai, sieviete bija redzama glāstām savu asiņaino vēderu brīdī, kad glābēji viņu nesa cauri gruvešiem aplenktajā Mariupoles pilsētā. Viņas bālā seja atspoguļoja šoku par tikko notikušo. Tas bija viens no līdz šim nežēlīgākajiem brīžiem Krievijas nu jau 19 dienas ilgajā karā pret Ukrainu.

Foto: AP/Scanpix

Sieviete tika steidzami nogādāta citā slimnīcā, tuvāk frontes līnijai, kur ārsti centās glābt gan grūtnieces, gan mazuļa dzīvību. 

Saprotot, ka bērniņš miris, sieviete kliegusi: "Nogaliniet mani tagad!"

Ķirurgs Timurs Marins konstatēja, ka sievietes iegurnis ir saspiests un gūžaskauls atdalījies. Mediķi veica ķeizargriezienu, taču bērns neuzrādīja "nekādas dzīvības pazīmes", sacīja ķirurgs. Pēc tam viņi koncentrējās uz mātes dzīvības glābšanu.

"Vairāk nekā 30 minūšu ilgā mātes reanimācija nedeva rezultātus," sestdien sacīja Marins. "Abi nomira."

Uzbrukuma haosā mediķiem nesanāca noskaidrot sievietes vārdu. Sievietes vīrs un tēvs atnāca pakaļ viņas mirstīgajām atliekām, un tāpēc viņa nenonāca masu kapos, kas tika izrakti arvien pieaugošajam mirušo skaitam Mariupolē.

Kara noziegumos apsūdzētās Krievijas amatpersonas apgalvoja, ka dzemdību namu pārņēmuši ukraiņu ekstrēmisti, lai to izmantotu kā bāzi, un tajā neatradās pacienti vai mediķi. Krievijas vēstnieks ANO un Krievijas vēstniecība Londonā attēlus nodēvēja par "viltus ziņām".

"Associated Press" žurnālisti, kuri jau kopš kara sākuma ir ziņojuši no ielenktās Mariupoles, dokumentēja uzbrukumu un redzēja upurus un postījumus savām acīm. Viņi uzņēma video un fotogrāfijas, kurās redzamas vairākas asinīm noplūdušas grūtnieces, kas bēg no saspridzinātās dzemdību nodaļas, dzirdami mediķu kliedzieni un bērnu raudas. Pēc tam žurnālistu komanda 11. un 12. martā sekoja upuru stāvoklim slimnīcā Mariupoles nomalē, uz kuru viņi tika pārvesti.

Pilsētā, kas vairāk nekā nedēļu ir bez pārtikas, ūdens, elektrības vai siltuma, elektrība no avārijas ģeneratoriem tiek taupīta operāciju zālēm.

Blogere Mariana Višegirska dzemdēja meitiņu Veroniku nākamajā dienā pēc uzbrukuma. Pēc tam, kad fotoattēlos un video bija redzams, kā viņa kāpj lejup pa gruvešu piebirušajām kāpnēm, Kremļa amatpersonas apgalvoja, ka viņa ir "iestudēta uzbrukuma aktrise".

"Tas notika 9. martā Mariupoles 3. slimnīcā. Mēs gulējām palātās, kad izbira logu stikli un iegruva sienas," ziņu aģentūrai stāstīja Višegirska.

"Mēs nezinām, kā tas notika. Mēs atradāmies savās palātās, un daži paspēja nokļūt aizsegā, daži ne."

Mariupole kļuvusi par simbolu pretestībai Krievijas prezidenta Vladimira Putina centieniem sagraut demokrātisko Ukrainu un pārzīmēt pasaules karti sev par labu. Nespēja pakļaut Mariupoli ir mudinājusi Krievijas spēkus paplašināt ofensīvu citviet Ukrainā.

Tikmēr Azovas jūras ostas pilsēta ar 430 000 iedzīvotāju, kas ar sauszemes tiltu savieno Krieviju un Krievijas anektēto Krimu, lēnām mirst badā.

Pagaidu dzemdību nodaļā katras tuvojošās dzemdības ienes jaunu spriedzi.

"Visas grūtnieces ir ļoti daudz pārdzīvojušas," sacīja medmāsa Olga Verešagina.

Viena no mātēm bombardēšanas laikā zaudēja dažus kāju pirkstus. Mediķi viņai 11. martā veica ķeizargriezienu. Kad jaundzimusī meitenīte ievilka elpu un ieraudājās, telpā atskanēja prieka gaviles un visi klātesošie no acīm slaucīja atvieglojuma asaras.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu