Eksperti: Krievijas karaspēka mērķis šobrīd ir Mariupole

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Latvijas NBS Sauszemes spēku komandieris, atvaļināts pulkvedis Igors Rajevs.
Bijušais Latvijas NBS Sauszemes spēku komandieris, atvaļināts pulkvedis Igors Rajevs. Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Turpinās vairāku pilsētu, tostarp Kijivas apšaude. Krievijas karaspēks cenšas noturēt ieņemtās pozīcijas. Tuvāko dienu notikumu attīstību vērtēja Latvijas Televīzijas uzrunātie militārie eksperti.

Pieklusumu frontē eksperti skaidroja ar abu karojošo pušu resursu izsīkumu un nepieciešamību atjaunot tehniku, munīciju, kā arī apgādi.

Bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Dalbiņš skaidroja, ka iestājies apsīkums. "Kā teica Zelenskis, tas, ko spēj piegādāt sabiedrotie, tiek iztērēts 20 stundu laikā." Dalbiņš uzsvēra, ka "jāsaprot, ja patiesi vēlamies palīdzēt Ukrainas pusei šo karu turpināt ar rezultātu, kas mums visiem svarīgs, jo viņi cīnās arī par mums, tad šīs piegādes jāintensificē, tām jābūt regulārām."

Eksperti norādīja, ka tuvākajās dienās nav sagaidāms uzbrukums galvaspilsētai Kijivai.

"Jā, pie Kijivas bija sadursmes, bet tās ir vairāk lokālas. Pašreiz tuvākajā laikā Kijivas šturmēšana nav gaidāma, jo pilsēta nav bloķēta, nav aplenkta un Krievijas armijai nav izdevies sakoncentrēt pietiekamu spēku, lai varētu cerēt uz kādu panākumu," norādīja NBS rezerves pulkvedis Igors Rajevs.

Šobrīd Krievijas armijas mērķis numur viens ir Mariupole.

Pilsēta jau vairākas dienas ir pilnībā aplenkta, notiek nepārtraukta artilērijas un aviācijas apšaude.

Rajevs Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" skaidroja, ka krieviem ir potenciāls ieņemt šo pilsētu, ja Ukrainas spēkiem neizdosies piegādāt palīdzību Mariupoles aizsargiem. 

Militārie eksperti uzskata, ka tuvākajā laikā būtiski pavērsieni karadarbībā ir maz ticami.

Viņi arī brīdināja par faktu, ka, Krievijai nespējot gūt militārus panākumus, aizvien plašumā vērsīsies nežēlīgas, ar kara noziegumiem saistītas civiliedzīvotāju iznīcināšanas operācijas.

"Līdz brīdim, kamēr panāks uguns pārtraukšanu, Krievijas puse izmantos visu savā rīcībā esošo militāro arsenālu, lai sagrautu Ukrainas ekonomiku pēc iespējas plašāk. Jāsaprot, jo ātrāk dosim iespēju Ukrainai noslēgt šo militāro konfliktu, jo drošāk varēsim justies nākotnē," teica Dalbiņš.

Kā vēstīts, Ukrainas galvaspilsētā Kijivā šovakar spēkā stāsies 35 stundas ilga komandantstunda.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu