Pandēmijas ēnā. No šūpuļa līdz kapam "Nāks tā kaulainā, tāpat paņems." Ģimenes ārste par vakcinācijas procesu un tās pretiniekiem

Ilustratīvs attēls Foto: Rido/ Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pandēmijas laikā tieši mediķi ir tie, kuri atrodas frontes pirmajās līnijās, cīnoties par cilvēku dzīvībām. "Apollo" turpina jaunu interviju sēriju ar nosaukumu "Pandēmijas ēnā. No šūpuļa līdz kapam", kur dažādu medicīnas jomu pārstāvji stāsta par saskarsmi ar pandēmiju gan darbā, gan personīgajā dzīvē.

Ģimenes ārstes Maijas Baumanes vārds medijos izskanēja pagājušā gada novembrī, kad Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens", izmantojot Nacionālā veselības dienesta (NVD) datus, noskaidroja, ka tieši Baumane no visām Rīgas ārstu praksēm, kurās ir 200 senioru un vairāk, procentuāli ir vakcinējusi visvairāk senioru. Tobrīd viņas praksē bija vakcinēti 88% senioru.

Šobrīd pēc NVD datiem ārste ir vakcinējusi 91%.

Ģimenes ārsti Rīgā, kuri procentuāli ir vakcinējuši visvairāk senioru.
Ģimenes ārsti Rīgā, kuri procentuāli ir vakcinējuši visvairāk senioru. Foto: Nacionālā veselības dienests (NVD)

Lai gan darba apstākļi ir grūti, turklāt pandēmija tos ir tikai sarežģījusi, taču viņa nenožēlo izvēli saistīt savu dzīvi ar medicīnu. Ārste nespēj iedomāties, ka varētu strādāt kādā citā profesijā, jo darbs ar cilvēkiem ir viņas sirdslieta. "Iestājos tur, kur nebija jāliek matemātika," negaidīti par savu studiju laika izvēli nosaka Baumane. 

Krievijas iebrukums Ukrainā ir ietekmējis arī viņas ikdienu un skatījumu uz dzīvi, tādēļ ārste uzskata, ka šobrīd par darba apstākļiem nevar žēloties, jo ir jānovērtē tas, ka dzīvojam brīvā valstī.

Tomēr pandēmijas laiku medicīnas darbiniece raksturo šādi:

"Bezcerīguma sajūta, ne tik daudz strādājot ar pacientiem, bet redzot visus valdības pieņemtos lēmumus, gan nokavētos, gan nepietiekami savlaicīgi pieņemtos, gan vispār nepieņemtos. Faktiski, tas ir visbēdīgāk." 

Ārste atklāj, ka viņai nebija jāpierunā cilvēkus vakcinēties, jo sākotnēji pieprasījums pēc vakcīnām pat pārspēja piedāvājumu. Dažbrīd vakcinācijas pierakstu vajadzēja atcelt, jo vienkārši tajā brīdī vakcīnas bija beigušās. "Tie, kas vēlējās, tie arī izvakcinējās," stāsta ārste. Turpretī tos, kurus no vakcinācijas atsakās, nav iespējams pierunāt.

Baumane stāsta par gadījumu, kad pacientei vakcīna piedāvāta pat piecas reizes. Pacienti apvainojas un zvanīšanu uzskata par ielaušanos privātajā teritorijā.

Pandēmijas laikā Baumane ir dzirdējusi dažādus to cilvēku argumentus, kuri nevēlas vakcinēties. Intervijas laikā viņa paņem uz galda guļošo lapu un smejoties saka, ka var pat dažus interesantākos argumentus nocitēt:

"Kad es gribēšu, tad es jūs dabūšu rokā, lūdzu, nezvaniet man un netraucējiet",

"Es uz to jūsu genocīdu neiešu", "Kāpēc vispār nākt? Nāks tā kaulainā, tāpat paņems, bet no vakcinācijas es atturēšos un vairāk par šo tematu ar mani nerunājiet",

"Nevēlos dzirdēt par šo tēmu, es taču esmu kristietis, es lasu Bībeli un nekad nepiedalīšos šajā politiskajā kampaņā, un tas ir viss".

E-pasti, īsziņas, pacientu pieņemšana, vakcinēšana, iepazīšanās ar jaunākajām izmaiņām pandēmijas laikā uzliek ģimenes ārstei lielu slogu. Kā Baumane pati atzīst, "diena ir par īsu". Tāpat kā citi pandēmijas sākumā, arī viņa uzskatīja, ka šīs slimības ietekme ikdienā būs īslaicīga:

"Es visu laiku cerēju - tagad pienāks vasara un būs labāk. Un tad pienāca rudens un bija atkal sliktāk. (..) Pagājušajā gadā nekādas gaišas domas vairs šajā sakarībā nebija. Bija jādomā, ko darīt, katru dienu."

Tajā pašā laikā ģimenes ārste atzīst, ka, neskatoties uz lielo darba slogu, ir jāatrod laiks atpūtai, piemēram, aizejot uz teātri vai pastaigājoties dabā. Viņas dzīvē ir svarīgs arī humors, kas palīdz pārvarēt grūtos dzīves brīžus.

Šī gada februāra sākumā Baltijas Pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" portālam "Apollo" ziņoja, ka vakcinēto senioru nepietiekamajā skaitā vainojami dažādi faktori: novēlotais vakcinācijas plāns, ģimenes ārstu vēlā iesaistīšana vakcinācijas procesā, sarežģītais pieteikšanās process un vēlu sāktā vakcinēšana mājās, vakcīnu trūkums un citi faktori. 

Tāpat medijos tika ziņots par pašu ģimenes ārstu lielo darba slodzi un nespēju savlaicīgi tikt galā ar visiem darba pienākumiem. Atsaucoties uz Latvijas Televīzijas raidījumu "Rīta panorāma", portāls "Apollo" šī gada janvāra vidū ziņoja par ārstu "nenormālo pārslodzi", uz kuru norādīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

Tāpat intervijā Kozlovska stāstīja, ka diendienā ģimenes ārstu praksēs vēršas arvien vairāk pacientu, tiek saņemts arvien vairāk zvanu, īsziņu un e-pastu, kas saistīti gan ar Covid-19, gan citām saslimšanām. Paralēli tam ģimenes ārstu praksēs tiek veikta vakcinēšana pret Covid-19 un pacientu apzvanīšana, mēģinot pārliecināt par potēšanas nepieciešamību.

"Patiesību sakot, psiholoģiskā pārslodze mūsu komandām ir ļoti, ļoti liela," kā toreiz atzina ģimenes ārste.

Tā paša mēneša beigās Veselības ministrija pieņēma lēmumu par ģimenes ārstu darba pienākumu atvieglošanu pandēmijas laikā. Ministrijas mājaslapā vēstīts, ka ārstiem tiek sniegta iespēja atlikt profilaktiskās apskates, nav jāizsniedz nosūtījumi laboratoriskai Covid-19 infekcijas noteikšanai simptomu gadījumos, nav ikdienā jāapzvana Covid-19 inficētās personas un to kontaktpersonas, ja to neprasa pacienta veselības stāvoklis, un citi atvieglojumi.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu