LU Senātā izvēršas diskusija par Lemberga LU goda biedra nosaukuma anulēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Universitātes (LU) Senātā izvērtusies diskusija, vai koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Ventspils politiķim Aivaram Lembergam jāanulē LU goda biedra nosaukums.

Iepriekš Senātā šāds lēmumprojekts nesaņēma nepieciešamo atbalstu, taču LU rektors profesors Indriķis Muižnieks uzskata, ka pēc juridiski precīza lēmumprojekta pamatojuma sagatavošanas Senāts jautājumu var skatīt atkārtoti, teikts LU mājaslapā publicētajā informācijā.

Tā kā attiecīgais lēmumprojekts nav atbalstīts, tad Senāta priekšsēdētājs Kristaps Jaudzems lūdzis atcelt viņu no priekšsēdētāja amata.

Savukārt LU rektors Muižnieks skaidro, ka jebkurš Senāta lēmums ir jāpieņem ar juridiski korekti sagatavotu argumentāciju. Lielākā daļa senatoru balsojumā atturējās, kas nozīmējot, ka viņi nav balsojuši ne "par", ne "pret" šādu priekšlikumu, skaidro rektors.

Goda doktora grāda un goda biedra nosaukuma piešķiršanu regulē speciāls nolikums, kas paredz nosaukuma pretendenta veikuma vai ieguldījuma skrupulozu analīzi un vērtēšanu, norāda LU pārstāvji.

"Tieši tāpat arī šo piešķirto goda nosaukuma anulēšanai kādu iemeslu dēļ ir jānotiek, sagatavojot korekti argumentētu lēmumprojektu. Diskusijā pirms minētā balsojuma vairāki senatori pauda bažas tieši par lēmumprojekta pamatojuma juridisko formulējumu, taču kopumā pozitīvi vērtēja Senāta priekšsēdētāja priekšlikumu," teikts LU mājaslapas publikācijā.

Universitātē skaidro, ka tas, ka 21 senators "atturas" no balsojuma ir rets precedents, kas parādot, ka lēmumprojekta pamatojums ir jāpilnveido.

Līdz ar Jaudzema atkāpšanos no amata Senāta priekšsēdētāja pienākumus pildīs līdzšinējā priekšsēdētāja vietniece profesore Dace Balode. Nākamā LU Senāta sēde plānota 25.aprīlī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu