"Tas viņam bija pārsteigums..." Eksprezidents Zatlers atklāj, kā 2008. gadā sarunāja oficiālu vizīti pie Putina

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no president.lv

Bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers 2008. gadā notiekošajā NATO valstu un valdību vadītāju samitā Bukarestē sarunājis oficiālu tikšanos ar Vladimiru Putinu Maskavā. To eksprezidents atklāja Latvijas Televīzijas raidījumā "Dzīvei nav melnraksta".

Zatlers stāsta, kā Bukarestē izdevās ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu sarunāt oficiālu vizīti Maskavā, kas notika no 2010. gada 20. decembra līdz 23. decembrim. Tobrīd par nosacīto Krievijas prezidentu jau bija kļuvis Dmitrijs Medvedevs, kamēr Putins bija premjerministra statusā.

"Tagad es diezgan kritiski izsakos par to, kas notiek ar Krieviju un tās nodomiem, bet es vienmēr pasaku - ziniet, jūs tajā pašā laikā ieklausieties manī, jo es biju vienīgais Latvijas Valsts prezidents, kurš bijis oficiālā vizītē Maskavā,"

saka Zatlers. "Es pēc būtības neesmu rusofobs, taču mani satrauc tas, ko šis [Putina] režīms dara."

Zatlers skaidro, ka viņa attiecības ar Putinu bija "ļoti vienkāršas" un viņš nemēģināja panākt tikšanos "caur kaut ko".

"Es vienkārši viņam [Putinam] banketā Bukarestē piegāju klāt un iepazīstināju ar sevi: "Es esmu Valdis Zatlers, Latvijas prezidents. Es domāju, ka mums būtu vērts parunāt par mūsu kaimiņvalstu attiecībām."

Tas viņam bija pārsteigums! Visi pūlējās tikt viņam klāt, bet es vienkārši piegāju..." atceras Zatlers.

Eksprezidents pieļauj, ka tas, iespējams, radīja "tālāko fonu".

"Nākamajā dienā viņš man netraucēja kārtīgi pateikt, ka mēs - Baltijas valstis - neļausim sev kāpt uz galvas. Ir kaut kas jādara ar drošības nodrošinājumu Eiropā," atminas Zatlers. 

"Svarīgs ir pirmais tikšanās moments, kādā veidā tas notiek. Kāpēc Merkelei (bijušajai Vācijas kanclerei) tika rīdīti virsū suņi, skaidri zinot, ka viņa baidās no suņiem? Pret mani neko tādu neatļāvās... Protams, es nezinu, kāpēc. Varbūt tāpēc, ka es tiešām nebaidījos," saka eksprezidents.

VIDEO: Valda Zatlera oficiālā vizīte Maskavā 2010. gadā

VIDEO: LTV intervija ar Valdi Zatleru

Dzīvei nav melnraksta. Valdis Zatlers.

Nejaušības dzīvē nosaka daudz. Par to pārliecināts un ir pārliecinājies Valdis Zatlers. Vai par nejaušību jāuzskata viņa nokļūšana Valsts prezidenta amatā? Savas prezidentūras laikā (no 2007. līdz 2011. gadam) iegājis vēsturē ar slaveno rīkojumu nr. 2 – par Saeimas atlaišanu. Tas bijis sākums pārmaiņām Latvijas politiskajā kultūrā, saka Zatlers. “Ar varu jārīkojas ļoti uzmanīgi,” saka eksprezidents intervijā “Dzīvei nav melnraksta”, piebilstot, ka vienmēr jābūt izjeas stretēģijai. Kāda tā bija viņam pašam? Par bērnību un kā dzīvi ietekmēja fakts, ka viņa vecāki izšķīrās, kad mazajam Valdim bija tikai 6 gadi, par nokļūšanu medicīnā, politikā un dzīvi, kurā nedrīkst padoties. Paldies Valdim Zatleram par sarunu!

Posted by LTV Ziņu Dienests on Tuesday, March 29, 2022
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu