Ždanoka kļuvusi par EP politiskajām grupām nepiederošu deputāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tatjana Ždanoka.
Tatjana Ždanoka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka kļuvusi par politiskajām grupām nepiederošu deputāti, liecina informācija EP tīmekļvietnē.

Iepriekš Ždanoka bija EP Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas deputāte, kā arī pildīja EP Lūgumrakstu komitejas priekšsēdētāja vietnieces amata pienākumus.

Aģentūrai LETA sazinoties ar politiķi, viņa norādīja, ka drīzumā saistībā ar šo jautājumu ir gaidāms preses paziņojums.

Savukārt EP deputāte Sandra Kalniete (JV) atzīmēja, ka šis EP sasaukums ir jau ceturtais, kurā Ždanoka tikusi pie mandāta.

"Katru reizi, kad esmu runājusi ar "zaļo" frakcijas vadību, esmu prasījusi, ko šī prokrieviskā sieviete, kas atbalstīja Krimas aneksiju, karu Sīrijā un tagad Krievijas agresiju Ukrainā, dara "zaļo frakcijā"?! Viņa ir izstumta no frakcijas un kļuvusi par neatkarīgo deputāti.

Drīz viņa būs neatkarīga arī no visiem pienākumiem un amatiem, ko viņa pildīja saskaņā ar "zaļo" frakcijas kvotu," sacīja EP deputāte, piebilstot, ka Ždanokas ietekme, kas jau tā nebija sevišķi augsta, tagad ir līdzvērtīga nullei.

LETA jau rakstīja, ka Ždanoka (LKS) bija viena no nedaudzajiem deputātiem, kas martā neatbalstīja EP rezolūciju pret Krievijas agresiju Ukrainā, kurā tika pieprasītas stingrākas sankcijas pret Krieviju un iezīmēti centieni piešķirt Ukrainai Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu.

Kā liecina balsošanas protokols, balsojumā par rezolūciju piedalījās kopumā 676 EP deputāti, absolūtam vairākumam jeb 637 deputātiem balsojot "par". 26 eiroparlamentārieši balsojumā atturējās, savukārt 13 balsoja pret. Viena no tiem EP deputātiem, kas rezolūciju neatbalstīja, bija Ždanoka.

Viņa ir bijusi vienīgā ne vien Latvijas, bet arī Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas deputāte, kas neatbalstīja rezolūciju. Pārējie minētās grupas parlamentārieši, kas piedalījās balsojumā, rezolūciju atbalstīja.

Arī visi pārējie Latviju pārstāvošie EP deputāti neatkarīgi no pārstāvētās grupas atbalstīja dokumentu.

Ždanoka par politiskajām grupām nepiederošu deputāti kļuvusi pēc vienošanās ar frakciju

Ždanoka par politiskajām grupām nepiederošu deputāti kļuvusi pēc vienošanās ar Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupu, aģentūru LETA informēja LKS.

Politiskais spēks norāda, ka Ždanoka vairs nav politiskās grupas locekle un kļūst par neatkarīgo deputāti. Pašlaik ārpus politiskām grupām EP pilda savus deputāta pienākumus 41 cilvēks.

"Es turpināšu darbu Briselē un Strasbūrā to Latvijas vēlētāju interesēs, kas mani ievēlēja EP, un šajos nolūkos sadarbošos ar kolēģiem no dažādām politiskām grupām," sola Ždanoka.

Politiķe norāda, ka, paliekot strādāt Lūgumrakstu komitejā un Nodarbinātības un sociālo jautājumu komitejā, viņa turpinās atbalstīt tos, kas vēršas EP savu likumīgu interešu aizstāvībai, un pirmām kārtām cīnīsies "par visneaizsargātāko, trūcīgāko iedzīvotāju slāņu tiesībām".

LKS atgādina, ka Ždanoka 1.martā viņa bija vienīgā no "zaļo" frakcijas, kurā strādāja 18 gadus, kas nobalsoja pret rezolūciju "Krievijas agresija Ukrainā". Ar frakcijas vadību viņai notika balsošanas motīvu apspriešana, "kā rezultātā tika konstatētas kardinālās pretrunas pieejās un situācijas novērtējumā". Tāpēc tika panākta vienošanās, ka Ždanoka atstās frakciju.

Savukārt partija "Progresīvie" paziņojumā norāda, ka Eiropas Zaļā partija (EZP) ir pozitīvi atsaukusies "Progresīvo" aicinājumam cieši sastrādāties ar Zaļo un Eiropas Brīvās alianses grupu EP, lai izbeigtu sadarbību ar Ždanoku, ko partija dēvē par "vienu no nelokāmākajām [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina režīma atbalstītājām Eiropā". "Progresīvie" esot lūguši EZP iesniegt priekšlikumu parlamentārajā grupā par Ždanokas izslēgšanu no Zaļo un Eiropas Brīvās alianses.

"Mēs uzskatām, ka EP deputāte Tatjana Ždanoka darbojas kā Maskavas aģente. Gadiem viņai ir bijusi iespēja izmantot Eiropas platformu ar balsojumiem, kas saskan ar Putina mērķiem. Mūsu ieskatā, Ždanokas nesenais lēmums balsot pret EP rezolūciju par Krievijas agresiju Ukrainā ir uzkrītošs, atkārtots atbalsts Kremļa politikai EP," norāda "Progresīvo" līdzpriekšsēdētāja Antoņina Ņenaševa.

Pēc viņas paustā, šis balsojums ir smags drauds koalīcijām, kas strādā zaļākas, taisnīgākas un vienotākas Eiropas labā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu