Vairākiem iedzīvotājiem VID izmaksātās nodokļu pārmaksas daļa jāatmaksā valstij

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

No 1. marta Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iespējams iesniegt aizvadītā gada ienākumu deklarāciju, lai no valsts atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par attaisnotajiem izdevumiem. Tomēr daļai iedzīvotāju jau pēc laba laika nācies saskarties ar VID lūgumu daļu no izmaksātās summas atgriezt valsts rīcībā - kļūdas dēļ, vēsta Latvijas Radio. 

Vairāki Latvijas iedzīvotāji, kuri iesnieguši ienākumu deklarāciju par aizvadīto gadu, pēdējās dienās saņem elektroniskās vēstules no VID. VID vēstulē rakstīts:

"VID […] Jums ir neprecīzi atmaksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli, izmaksājot par 70 eiro un 33 centiem vairāk nekā būtu bijis pareizi. Ar šo lēmumu VID lūdz Jūs atmaksāt nepareizi izmaksāto summu atpakaļ valsts budžetā."

VID vēsta, ka šogad tā sanācis, ka daļai iedzīvotāju pārrēķināta nodokļu pārmaksa, taču sīkāku komentāru dienests solījis šīs dienas laikā.

Turpretī Latvijas Radio ir zināmi gan tādi gadījumi, kuros informācija par kļūdaino aprēķinu atsūtīta, vēl pirms nauda tiek pārskaitīta iedzīvotāju bankas kontos, taču daudz ir tādu gadījumu, kuros nodokļa pārmaksa jau sen kā ieskaitīta kontā, iespējams, pat iztērēta,  un tagad jāmeklē – no kurienes lai gūst līdzekļus, lai neplānoto atmaksu veiktu. Ja šāda neapskaužama situācija gadījusies, ir jāpārplāno tēriņi. Pirmkārt, savus izdevumus sadalot trīs daļās.

"Ieteikums ir vienkārši sadalīt visus izdevumus, kas plānoti mājsaimniecībā, trīs kategorijās – ir obligāti maksājumi, ir vajadzīgi maksājumi un ir vēlami maksājumi. Obligātie būs tie, kuru nemaksāšana draud ar nelāgām sekām, un tie būtu maksājumi pirmām kārtām un uz tiem taupīt nevar. Un, es teiktu, ka šāds paziņojums par nodokļu pārmaksu arī iekrīt šādos obligātajos maksājumos.

Nākamie nāk vajadzīgie tēriņi - tās ir lietas, bez kurām mēs nevaram iztikt, bet uz kurām varam taupīt. Un šeit parādās elastīgas iespējas kaut ko samazināt - pārtika, apģērbs, transports. Un trešā kategorija ir vēlamie maksājumi - tās ir lietas, bez kurām mēs teorētiski varam iztikt, bet tās mums sagādā prieku un gandarījumu - uz šīm vēlamajām pozīcijām taupīt ir visvieglāk," skaidroja "Swedbank" finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu