Aijo Benesam par aicinājumiem likvidēt Latvijas neatkarību stājies spēkā cietumsods

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo.
Nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo. Foto: Evija Trifanova/LETA

Augstākā tiesa (AT) lēma neierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā par aicinājumiem likvidēt Latvijas valstisko neatkarību un teritoriālo vienotību piespriests cietumsods sevi par nacionālboļševiku dēvējošajam Benesam Aijo.

Iepriekš Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Aijo piesprieda cietumsodu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, kā arī probācijas uzraudzību uz vienu gadu. Rīgas apgabaltiesa pērn 19. oktorbī atstāja pirmās instance tiesas spriedumu negrozītu.

Tiesa atzina Aijo par vainīgu Krimināllikuma 81., 82. un 83. pantā paredzētajos nodarījumos, proti, par aicinājumu vērsties pret Latvijas valsti, kā arī par publisku aicinājumu vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, un teritoriālo vienotību.

Šajā krimināllietā iepriekš noteiktais drošības līdzeklis - apcietinājums - palicis negrozīts, taču Aijo jau gadiem neslēpti uzturas Krievijā, lai gan Latvijā ir izsludināts meklēšanā kopš 2015. gada. Kad Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, viņš aizbēga uz pašpasludināto "Luhanskas tautas republiku", bet vēlāk pārcēlās uz Krieviju.

Kopš 2015. gada februāra Krimināllikums aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs, tādēļ Valsts drošības dienests (VDD) pret Aijo sāka jaunu kriminālprocesu par karošanu Donbasā Krievijas pusē.

2019. gadā Aijo tika aizturēts Jarenskas ciematā, Krievijā, kur viņš bija ieradies, lai atbalstītu vides aktīvistus, kas iestājas pret atkritumu poligona izveidi Šijesas ciemā. Tomēr vēlāk Krievija atteicās Aijo izdot Latvijas varasiestādēm un piešķīra aktīvistam patvērumu.

Aijo savulaik Latvijā bija pazīstams kā neofašistiskās Nacionālboļševiku partijas biedrs, tad iekļāvās tā dēvētās Doneckas republikas Komunistiskajā partijā, bet pašlaik uzturas Krievijā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu