FOTO ⟩ PVD konstatējis neatļautu ausu un astu apgriešanu Vidusāzijas aitu suņiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: PVD

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis neatļautu dzīvnieku ausu un astu apgriešanu Vidusāzijas aitu šķirnes suņiem, informēja dienestā.

Pārkāpumi atklāti, caurskatot sludinājumu portālā "ss.com" ievietotos dzīvnieku pārdošanas sludinājumus, kuros tiek piedāvāti suņi ar kupētām jeb apgrieztām ausīm un astēm.

Lai pārbaudītu informāciju, PVD veica pārbaudes piecās dzīvnieku turēšanas vietās Ķekavas, Cēsu un Talsu novados, konstatējot 44 gan pieaugušus Vidusāzijas aitu šķirnes suņus, gan kucēnus ar kupētām ausīm un astēm. Tikai vienā gadījumā dzīvnieka īpašnieks varēja pierādīt, ka trim dzīvniekiem ausis un astes kupētas ārstnieciskos nolūkos.

Pārējos gadījumos dzīvnieku īpašnieki apgalvoja, ka gan pieaugušie suņi, gan kucēni ievesti Latvijā no Krievijas vai Baltkrievijas jau ar apgrieztām ausīm un astēm, tomēr nevarēja uzrādīt nedz veselības sertifikātus, kas nepieciešami, lai dzīvnieku ievestu Eiropas Savienībā, nedz dokumentus, kas apliecinātu, ka manipulācija patiešām dzīvniekiem veikta, vēl esot izcelsmes valstī. Vienā gadījumā, veicot vairākas pārbaudes, PVD izdevies pierādīt, ka neatļautās manipulācijas veiktas Latvijā.

Par konstatētajiem pārkāpumiem PVD ir uzsācis administratīvo pārkāpumu procesus.

Divos gadījumos dzīvnieku īpašniekam ir piemēroti naudas sodi - vienā gadījumā 850 eiro, bet otrā gadījumā 1000 eiro. Pārējos gadījumos lēmumi par sodu vēl nav pieņemti.

Foto: PVD

Par pārkāpumiem sods tiks piemērots arī veterinārārstam, kurš vienā no gadījumiem suņiem veicis neatļautu operāciju. Turklāt informācija par šo veterinārārstu tiks nodota arī Latvijas Veterinārārstu biedrībai, kas veic veterinārārstu sertificēšanu.

Dienestā atgādina, ka Dzīvnieku aizsardzības likums aizliedz izdarīt ķirurģiskas operācijas mājas (istabas) dzīvniekam, izņemot atsevišķu šķirņu suņus, lai pārveidotu tā ārējo izskatu, izņemot gadījumus, kad operācijai ir ārstniecisks nolūks. Suņu ausu un astu kupēšana, kas veikta neārstnieciskos nolūkos, saskaņā ar likumu tiek traktēta kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku.

Dienestā skaidroja, dzīvnieku turēšanas apstākļi visās pārbaudītajās vietās bija labi un ievērotas arī citas labturības prasības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu