Vairākās Čornobiļas AES aizlieguma zonas vietās radiācijas līmenis 50 reižu pārsniedz normu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: X00550/SCANPIX

Vairākās vietās radioaktīva aizlieguma zonā pie Čornobiļas atomelektrostacijas (AES), kas tiek dēvēta par sarkano mežu, radiācijas līmenis normu pārsniedz pat 50 reižu, paziņojis Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko.

"Mēs patiešām redzējām, ka noteiktās vietās, kur viņi raka tranšejas, radiācijas līmenis ir ļoti augsts. Tas ir 10, 20, 30 un pat 50 reižu lielāks par normu," viņš svētdien intervijā televīzijas kanālam "Euronews".

Ministrs atgādināja, ka pašlaik Čornobiļas AES kontrolē Ukraina, savukārt Zaporižjas AES joprojām ir okupēta un tur atrodas 300-500 Krievijas karavīru un vairāk nekā 50 smagās tehnikas vienību.

Iepriekš Haluščenko paziņoja, ka Krievijas karavīri, kas aizlieguma zonā rakuši tranšejas un braukuši ar smago militāro tehniku, tādējādi paceļot radioaktīvos zemes slāņus, ir guvuši lielu radiācijas apstarojumu, un arī viņu tehnika ir apstarota.

"Pēc mēnesi ilgas tādas apstarošanas, viņiem atlicis ne vairāk kā gads dzīves," norādījis ministrs.

Iepriekš izskanējušas arī ziņas, ka vairāki Krievijas karavīri, kuri bijuši Čornobiļas AES teritorijā, miruši no staru slimības.

Aprīļa sākumā Čornobiļas AES svinīgi atkal tika pacelts Ukrainas karogs. Krievijas karaspēks marta pēdējās dienās pameta AES un atkāpās Ukrainas-Baltkrievijas robežas virzienā. AES Krievijas spēki ieņēma kara pirmajā dienā 24.februārī.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu