Rietumi uztraukti par ķīmisko ieroču izmantošanu Mariupolē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

ASV un Lielbritānija apgalvo, ka tās izskata ziņojumus par to, ka Krievijas spēki, uzbrūkot Ukrainas ostai Mariupolē, ir izmantojuši ķīmiskos ieročus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ukrainas Azovas pulks paziņoja, ka pirmdien, 11. aprīlī, notikušajā uzbrukumā trīs karavīri cieta no "indīgas vielas" izmantošanas.

Tomēr nav pierādījumu, kas apstiprinātu ķīmisko ieroču izmantošanu.

Apvienotās Karalistes ārlietu ministre Liza Trusa paziņoja, ka amatpersonas strādā, lai steidzami izmeklētu bezkaislīgu kara eskalāciju.

Pentagons iespējamu ieroču izmantošanu nosauca par "dziļi satraucošu".

Rietumvalstis ir brīdinājušas, ka ķīmisko ieroču izmantošana nozīmētu bīstamu kara eskalāciju, un ir apņēmušās rīkoties, ja Krievija veiks šādus uzbrukumus.

Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maliāra sacīja, ka valdība izmeklē apsūdzības, piebilstot, ka, pēc sākotnējiem pieņēmumiem, ir izmantota fosfora munīcija.

Otrdien, 12. aprīlī, prokrieviskie separātistu spēki Doņeckā noliedza, ka būtu veikuši uzbrukumu.

Jau ziņots, ka pulka "Azov" līderis Andrijs Bileckis vēlāk paziņoja, ka ķīmiskais uzbrukums noticis virs rūpnīcas "Azovstaļ", kuru turpina aizsargāt šī pulka karavīri.

"Krievija deva triecienu ar ķīmisko ieroci Mariupolei, rūpnīcai "Azovstaļ". Runājot par trieciena praktisko pusi - tā ir neliela. Trim cilvēkiem ir skaidri izteiktas pazīmes par saindēšanos ar ķīmiskām kaujas vielām, bet bez katastrofālām sekām," sacīja Bileckis. Viņš piebilda, ka cietušo stāvoklis ir apmierinošs.

"Ķīmiskais uzbrukums Mariupolei nozīmē tikai vienu: krievi nespēj sagrābt Mariupoli un ukraiņu aizstāvjus. Viņiem neatliek nekas cits kā lietot neizvēlīgu aizliegtu ieroci," teica Bileckis.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņoja, ka Krievijas karaspēks tā bloķētajā Mariupolē nogalinājis desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Maskavas kontrolēto kaujinieku pašproklamētās "Doņeckas Tautas Republikas" tā sauktās "Tautas milicijas" pārstāvis Eduards Basurins pirmdien publiski apliecināja Krievijas nodomu īstenot ķīmisko uzbrukumu Mariupolē, lai sagrābtu rūpnīcu "Azovstaļ", kur it kā slēpjoties "nacionālisti".

"Tur ir pazemes stāvi, tāpēc nav jēgas šo objektu mēģināt ieņemt triecienā. (..) Tāpēc uz šo brīdi jātiek galā ar šīs rūpnīcas bloķēšanu, jāatrod visas ieejas un izejas - principā, to ir iespējams izdarīt. Bet pēc tam jau var vērsties, es domāju, pie ķīmiskajiem spēkiem, kuri atradīs paņēmienu, kā izsvēpēt kurmjus no savām alām," paziņoja Basurins.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu