Par spīti Rietumu sankcijām palielinājušies Krievijas naftas pārdošanas apjomi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

ASV, Apvienotā Karaliste un Eiropas Savienība (ES) ir noteikušas vēsturiskas sankcijas Krievijas enerģētikas nozarei, cerot apturēt tās iebrukumu Ukrainā, vēsta portāls "Insider".

Neraugoties uz šiem pasākumiem, Krievija šobrīd pārdod vairāk naftas un gāzes nekā pirms kara sākuma.

Saskaņā ar Krievijas Finanšu ministrijas aplēsēm aprīlī Krievijas valdība no enerģijas pārdošanas nopelnīs aptuveni 9,6 miljardus ASV dolāru. Šī summa pārsniedz Krievijas sākotnējās prognozes, galvenokārt, pateicoties strauji augošajām jēlnaftas un dabasgāzes cenām. Tagad tiek prognozēts, ka 2022. gadā Krievija no enerģijas eksporta nopelnīs aptuveni 321 miljardu ASV dolāru, kas ir par trešdaļu vairāk nekā 2021. gadā, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Šīs prognozes ir pretrunā ar pagājušajā mēnesī Rietumu noteiktajām apjomīgajām sankcijām. ASV valdība noteica pilnīgu embargo Krievijas energoproduktiem, savukārt Apvienotā Karaliste paziņoja par plāniem pakāpeniski samazināt Krievijas naftas importu. ES bloķēja Krievijas akmeņogļu importu, vienlaikus turpinot apsvērt valsts jēlnaftas importa aizliegumu.

Šo pasākumu, par kuriem tika paziņots neilgi pēc tam, mērķis bija atņemt Krievijai piekļuvi enerģijas eksporta ieņēmumiem un pietiekami iedragāt tās ekonomiku, lai izbeigtu karu.

Tomēr Krievijai joprojām ir pietiekami daudz pircēju, lai saglabātu enerģētikas nozari un lielus tirdzniecības ienākumus. Indija kopš iebrukuma sākuma ir iegādājusies vismaz 13 miljonus barelu Krievijas naftas, ziņo "Reuters". Salīdzinājumā ar 16 miljoniem barelu, ko tā iegādājās 2021. gadā.

Arī Ķīna joprojām ir pircēja. Lai gan Ķīnas valstij piederošās naftas pārstrādes rūpnīcas ir apturējušas jaunu Krievijas naftas pasūtījumu apstiprināšanu, tās turpina ievērot pirms iebrukuma noslēgtos līgumus.

Pat ES joprojām veic lielus maksājumus Krievijai par tās naftu un gāzi. Šis bloks paļaujas uz Krievijas eksportu, kas veido 40 % no tās dabasgāzes un 27 % no tās jēlnaftas. ES pēta plānus pārtraukt saikni ar Krievijas energoresursu tirdzniecību, taču pagaidām tā joprojām ir galvenā pircēja.

Kopumā vairāku pušu spēcīgais pieprasījums ir palielinājis Krievijas valdības bilanci. Valsts ienākumi no naftas tirdzniecības vien tagad ir 1 miljards ASV dolāru dienā, svētdien, 10. aprīlī, intervijā Dienvidkorejas plašsaziņas līdzeklim "MoneyS" apgalvoja prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks ekonomikas jautājumos Oļegs Ustenko.

Un Krievijas valdība joprojām meklē jaunus pircējus. Valsts ir gatava pārdot naftu un ar to saistītos produktus "draudzīgām valstīm" "jebkurā cenu diapazonā", saskaņā ar laikraksta "Izvestija" teikto paziņoja Krievijas enerģētikas ministrs Nikolajs Šulginovs.

Naftas nauda Krievijai, visticamāk, turpinās ieplūst, jo Indija un Ķīna nav norādījušas, ka mainīs savas tirdzniecības programmas. Tomēr, ņemot vērā, ka Rietumi gatavo jaunu sankciju paketi, Krievijai, iespējams, būs jāstrādā vēl vairāk, lai nafta un gāze nonāktu pie maksājošiem klientiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu