Ukrainas bagātākais cilvēks apņēmies palīdzēt atjaunot aplenkto Mariupoli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas bagātākais cilvēks Rinats Ahmetovs ir apņēmies palīdzēt atjaunot aplenkto Mariupoles pilsētu, kur viņam pieder divas milzīgas tērauda rūpnīcas, kuras, pēc viņa teiktā, atkal konkurēs globālā mērogā, vēsta ziņu medijs "Reuters".

Ahmetovs piedzīvojis, ka viņa biznesa impērija tiek sagrauta jau astoņus gadus, taču joprojām viņš ir pārliecināts, ka ukraiņi aizstāvēs pilsētu, kas septiņu nedēļu bombardēšanas rezultātā ir kļuvusi par tukšu vietu.

"Mariupole ir globāla traģēdija un globāls varonības piemērs. Man Mariupole ir bijusi un vienmēr būs Ukrainas pilsēta," atbildot uz "Reuters" jautājumiem, norādīja Ahmetovs.

Viņš piebilda: "Es ticu, ka mūsu drosmīgie karavīri aizstāvēs pilsētu, lai gan es saprotu, cik grūti viņiem tas ir."

"Apollo" jau vēstīja, ka Ahmetovs, kurš ilgi tika uzskatīts par promaskaviski noskaņotu, ceturtdien nosodīja Krievijas armiju par noziegumu pret cilvēci izdarīšanu Ukrainā.

"Tas, kas šeit notiek, ir kara noziegums un noziegums pret cilvēci, pret Ukrainu un ukraiņiem," Ahmetovs paziņoja žurnālam "Forbes Ukraine".

"To nevar ne izskaidrot, ne attaisnot," sacīja Ahmetovs, atbildot uz jautājumu, kāpēc Krievijas karaspēks uzbrūk civiliedzīvotājiem un apšauda ar artilēriju dzīvojamos rajonus.

Ahmetovs sacīja, ka uzvara Ukrainai nozīmētu atgriešanos pie valsts robežām, kādas pastāvēja pirms tam, kad Krievija 2014.gadā anektēja Krimu un sāka atbalstīt separātistus Donbasā.

"Pilnīgs pamiers, pilnīga Krievijas karaspēka izvešana no Ukrainas, un starptautiski atzīto Ukrainas robežu pilnīga atjaunošana. Tas ietver Krimu un Donbasu," teica Ahmetovs.

Ahmetovs ar 5,5 miljardu ASV dolāru lielu bagātību ir 327.vietā pasaules turīgāko cilvēku sarakstā. Viņš ir bijis futbola komandas "Šahtar Doneck" prezidents kopš 1996.gada, un viņa dibinātais uzņēmums "SCM Holdings" specializējas tērauda ražošanā, enerģētikā, ogļu ieguvē un metalurģijā.

Ahmetovs gadiem ilgi ir bijis prokrieviskā eksprezidenta Viktora Janukoviča Reģionu partijas galvenais finansiālais sponsors.

Ahmetovs atzinīgi novērtēja "Rietumu pasaules vienoto rīcību bezprecedenta mērogā" Ukrainas atbalstīšanai kopš Krievijas 24. februārī sāktā iebrukuma.

"[Krievijas prezidents Vladimirs] Putins vēršas pret valstīm, kurām ir demokrātija, brīvība un neatkarība. Tātad visas brīvās pasaules valstis ir potenciāli mērķi. Ja Ukrainai kopā ar jums neizdosies viņu apturēt, neviens nezina, kurš būs nākamais," brīdināja Ahmetovs.

"Kara laikā mūsu uzņēmums atbilstoši darbojas. Tagad mūsu galvenais mērķis ir palīdzēt ukraiņiem izdzīvot un izturēt," sacīja Ahmetovs par savu darbību Ukrainā.

Ahmetovs bija paziņojis par savu atgriešanos dzimtenē pēc tam, kad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis februāra vidū pirms Krievijas iebrukuma aicināja Ukrainas bagātniekus būt vienotiem.

Ahmetovs sacīja, ka vēl atrodas Ukrainā un kopš kara sākuma nav kontaktējies ar Krievijas bagātniekiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu