"Vilšanās un skumjas": Ukrainas vēstnieks kritizē Šolcu par nepietiekamām ieroču piegādēm Kijivai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Olafs Šolcs.
Olafs Šolcs. Foto: EPA/Scanpix

Jautājumā par ieroču piegādēm Kijivai Vācijas lēmumi izsauc "vilšanos un skumjas", kritizējot Vācijas kancleru Olafu Šolcu izteicies Ukrainas vēstnieks Berlīnē Andrijs Melniks.

Kijivā Šolca paziņojums par bruņojuma piegādēm Ukrainai uztverts ar "lielu vilšanos un skumjām", jo Ukraina solītās piegādes uzskata par nepietiekamām, intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai "Deutsche Welle" sacījis diplomāts.

Viņš atzinis, ka apsveicama ir Eiropas lielākās ekonomikas vēlme piešķirt papildu finansējumu bruņojuma iegādei, tomēr, no otras puses, jautājumu joprojām esot vairāk nekā atbilžu.

"Nav saprotami apgalvojumi, ka Bundesvērs vairs neko nevar piegādāt Ukrainai,"

sacījis Melniks, kā piemēru minot viņa rīcībā esošo informāciju, ka Vācijas bruņotajiem spēkiem ir vairāk nekā 400 kājnieku kaujas mašīnu "Marder", no kurām apmēram 100 tiek izmantotas tikai mācībām un treniņiem, tādēļ tās varētu nekavējoties nodot Ukrainas aizsardzības vajadzībām. Vācijas armijai esot arī apmēram 800 bruņutransportieru "Fuchs", no kuriem liela daļa netiek izmantoti un var tikt nodoti Ukrainai.

"Arī pašgājēju haubiču "PzH 2000" piegādēm varētu būt izšķiroša nozīme," piebildis Ukrainas vēstnieks, norādot, ka Vācijas armijai ir ap 120 šādas tāldarbības artilērijas tehnikas vienības.

Šolcs otrdien pieļāva, ka maz ticamas ir bruņojuma piegādes Ukrainai no Bundesvēra rezervēm. "Šeit mums jāatzīst, ka mūsu iespējas ir sasniegušas savas robežas," teica kanclers, vienlaikus paziņojot par Vācijas valdības nodomu finansēt tiešas ieroču piegādes Ukrainai no vācu ražotājiem.

Ukrainai ir jāizvēlas no piedāvājuma saraksta, "bet mēs nodrošināsim tai naudu, kas nepieciešama pirkumam", plānu paskaidroja Šolcs. Sarakstā esot prettanku, pretgaisa aizsardzības ieroči un munīcija, kā arī artilērijas cīņās izmantojami ieroči. NATO partneri, kuri Ukrainai piegādā padomju laika ieročus, varētu pretī saņemt Vācijā ražotu bruņojumu, klāstīja kanclers.

"Mēs aicinām Vācijas valdību šajā nozīmīgajā jautājumā spēlēt atklātām kārtīm, nevis staigāt riņķī un apkārt," vēstnieks kritizējis Vāciju, par to, ka tās militārās rūpniecības kompleksā Ukrainas prioritātēm piešķirta pārāk maza vērība. "Katra lieka aizkavēšanās maksās daudz dzīvību," viņš uzsvēris.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu