Apvienotajā Karalistē identificēta pasaulē pirmā persona, kura jau gadu ir Covid-19 pozitīva

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zigres/Shutterstock

Apvienotās Karalistes ārsti ir aicinājuši steidzami ieviest jaunus ārstēšanas veidus, lai novērstu ilgā Covid-19 saslimšanas gadījumus. Valstī identificēta pirmā persona pasaulē, kurai organismā šis vīruss bija saglabājies ilgāk nekā gadu, ziņo "The Guardian".

Pacients, kuram bija novājināta imūnsistēma, inficējās ar šo vīrusu 2020. gadā un pirms nāves viņam 505 dienas uzrādījās pozitīvs Covid-19 tests. Iepriekš visilgāk zināmais ar PCR apstiprinātais Covid-19 gadījums bija ASV 40 gadus vecai, vēzi pārslimojušai sievietei, kurai pozitīvs tests bija 335 dienas.

Londonas Karaļa koledžas un Gajas un Svētā Tomasa NHS fonda pētnieki sekoja deviņiem pacientiem ar ilgo Covid-19, lai noskaidrotu, kā vīruss attīstījās saslimšanas laikā. Visiem pacientiem bija novājināta imūnsistēma orgānu transplantācijas, HIV, vēža vai citu slimību ārstēšanas dēļ.

Infekciju slimības organismā parasti saglabājās aptuveni 10 nedēļas, bet diviem pacientiem vīruss bija sastopams ilgāk nekā gadu. 

Pacienti ar novājinātu imūnsistēmu ir īpaši neaizsargāti pret saslimšanu ar ilgo Covid-19. Ilgstoša Covid-19 saslimšana var būt arī jaunu Covid-19 variantu avots, jo vīruss iegūst jaunas mutācijas.

Vīrusa paraugs, kas iegūts no pacienta, kurš bija inficēts 505 dienas, saturēja 10 mutācijas, kas radās atsevišķi vairākos galvenajos variantos, tostarp alfa, gamma un omikrona variantos.

Pētījuma līdzautore Dr. Gaja Nebija sacīja, ka "steidzami nepieciešamas jaunas ārstēšanas stratēģijas", lai palīdzētu pacientiem atbrīvoties no ilgstošām saslimšanām. "Tas var arī novērst citu Covid-19 variantu rašanos," viņa teica. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu