Vācijas bijušais kanclers apliecina gatavību būt par vidutāju Krievijas-Ukrainas karā

papildināts
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders
Bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders Foto: TASS/LETA

Vācijas bijušais kanclers Gerhards Šrēders norādījis, ka joprojām ir gatavs kļūt par vidutāju Krievijas-Ukrainas karā, atkārtojot piedāvājumu intervijā laikrakstam "New York Times".

"Es uzskatu, ka šis karš bija kļūda, un es to vienmēr esmu teicis," viņš uzsvēra. "Tas, kas mums šobrīd ir jādara, ir jārada miers tik ātri, cik vien iespējams."

"Es vienmēr esmu kalpojis vācu interesēm. Es daru to, ko es varu darīt. Vismaz viena puse man uzticas," norādīja bijušais sociāldemokrātu kanclers, kura ciešās saites ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu kopš kara sākuma izpelnījušās vēl asākus pārmetumus nekā pirms tam.

"Tas, ko es jums varu pateikt, ir, ka Putins ir ieinteresēts izbeigt šo karu," sacīja Šrēders. "Bet tas nav viegli. Ir daži punkti, par ko ir jāvieš skaidrība,"

teica Šrēders, kurš marta vidū Maskavā tikās ar Putinu, pirms tam paziņojot, ka viņa nolūks esot panākt kara Ukrainā izbeigšanu.

"Ilgtermiņā tādu valsti kā Krievija nevar izolēt nedz politiski, nedz ekonomiski," norādīja bijušais kanclers.

"Vācijas rūpniecībai ir nepieciešamas izejvielas, kas ir Krievijai. Un tā nav tikai nafta un gāze, tie ir arī retzemju elementi. Un šos izejmateriālus nevar vienkārši aizstāt."

Šrēders, kurš ir Krievijas enerģētikas kompānijas "Rosņeftj" padomes priekšsēdētājs un gāzesvada "Nord Stream" akcionāru komitejas priekšsēdētājs, sacīja, ka demisionētu, ja Krievija pārtrauktu dabasgāzes piegādes Vācijai, lai gan, pēc Šrēdera domām, piegādes netiks pārtrauktas.

"Tas nenotiks. Taču, ja tas notiktu, es atkāptos," teica Šrēders, gan neprecizējot, par kuru amatu viņš runā.

Šrēders intervijā arī izvairījās no atbildes uz jautājumu, vai viņš ieņems Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" direktoru padomes locekļa amatu, kuram tika izvirzīts februāra sākumā. Par direktoru padomes sastāvu "Gazprom" akcionāru sapulce balsos 30.jūnijā.

Intervija notikusi Hanoverē, kur 78 gadus vecais Šrēders dzīvo.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu