"Piegādājot Krievijai asiņaino naudu, jūs esat līdzvainīgi kara noziegumos," uzsver Zelenska padomnieks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: diy13/Shutterstock

Maskava dienā saņem aptuveni 1,4 miljardus dolāru no naftas un gāzes pārdošanas, un ikviens, kas piegādā Krievijai šo asiņaino naudu, arī ir vainīgs kara noziegumos, intervijā laikrakstam "The Guardian" norāda Ukrainas prezidenta padomnieks ekonomikas jautājumos Oļegs Ustenko.

Oļegs Ustenko uzsver, ka galvenais ir pārliecināt Rietumus, sevišķi Eiropu, atteikties no Krievijas naftas un gāzes un pastiprināt sankcijas pret Kremli. Pēc viņa aplēsēm, Maskava katru dienu saņem aptuveni 1,4 miljardus dolāru no naftas un gāzes pārdošanas. Lielākā daļa naudas nāk no Eiropas.

"Iedomājieties, cik daudz raķešu un bumbu jūs varat iegādāties par šādu naudu. Dažiem cilvēkiem Eiropā joprojām ir ārkārtīgi šaura domāšana. Viņi tic, ka var mums palīdzēt, ka viņi mums ir lieliski draugi un viņi tādi arī ir. Bet viņi nesaprot, ka, piegādājot šo naudu Putinam, viņi finansē viņa militāro mašīnu.

Ja krievi īsteno kara noziegumus, pat genocīdu, tad tas, kurš piegādā Krievijai šo asiņaino naudu, arī ir vainīgs šajos kara noziegumos," sacīja Ustenko.

Vācija, Eiropas lielākā ekonomika, ir viena no visatkarīgākajām no Krievijas naftas un gāzes. Ārlietu ministre Annalēna Bērboka pagājušajā nedēļā solīja, ka Berlīne līdz gada beigām pārtrauks Krievijas naftas importu, vēlāk pakāpeniski pārtraucot gāzes ražošanu. Ustenko šo grafiku sauc par "nepieņemamu".

Padomnieks uzstāj, ka atbalstītu valsts lielākā māju apkures avota pārtraukšanu, piebilstot, ka Vācijas kanclera Olafa Šolca priekštece Angela Merkele "darīja visu iespējamo, lai nodotu šo ieroci Putinam". "Viņš ir apbruņojis savus enerģijas resursus. Tagad ir pienācis laiks parādīt, ka esat pilnīgi atšķirīgi. Es negribētu, lai mana valsts piedzīvotu nacionālo kaunu, jo mēs nerīkojāmis pareizi. Vācija var izdzīvot bez Krievijas naftas."

Ustenko ir satraukts par to, ka Eiropas aprēķini ir balstīti uz naudu un termostatu pieejamība ir samazinājusies:

"Mūsu puiši slēpjas pazemē +3 grādu temperatūrā, bet jūs runājat par to, ka mājā kļūtu par dažiem grādiem aukstāks. Ukrainā mēs runājam par cilvēka dzīvi. Jūs nostādāt cilvēka dzīvi pret temperatūru savā mājā vai naudu." 

Zelenska padomnieks kritizē arī Londonas biznesa aprindas. Lai gan viņš ir pateicīgs par Lielbritānijas militāro palīdzību, Ustenko uzskata, ka valdībai vajadzētu, piemēram, aizliegt Lielbritānijas apdrošinātājiem segt Krievijas naftas un gāzes sūtījumus.

"Tankeriem ar Krievijas naftu ir Londonas apdrošināšana. Cik ukraiņu ir jānogalina, pirms tā apstājas?"

Viņš aicina Londonas juristus un baņķierus, kas apkalpo Kremļa sabiedrotos, iztēloties, kā krievu karavīri ierodas viņu mājās un īsteno zvērības pret viņu ģimenēm: "Vai jūs to pieņemsiet? Ja jā, tad nedariet neko mūsu labā. Ja uzskatāt, ka tas ir amorāli, rīkojieties nekavējoties."

Ustenko ir lūdzis pārtraukt darbību tiem uzņēmumiem, kas turpina veikt maiņas darījumus ar Krievijas naftas un gāzes kuģiem. "Viņi un apdrošinātāji nākotnē saskarsies ar tiesvedību. Viņi zina, ka mēs viņus vērojam un apkopojam šo informāciju.

Šie uzņēmumi ir jātiesā. Varbūt pēc gada, varbūt pēc 10 gadiem, bet mēs šos cilvēkus atradīsim."

Šobrīd Zelenska padomnieks vēlas stingrākas ekonomiskās sankcijas. Tās varētu ietvert Krievijas izslēgšanu no visiem starptautiskajiem maksājumiem, ne tikai SWIFT, kā arī ietvertu pasākumus, lai apturētu Eiropas kuģus, kas savāc naftu un gāzi no Krievijas ostām, ko nogādā mājās vai transportē un Indiju vai Ķīnu.

Viņš norāda, ka šādi soļi būtu ne tikai palīdzētu Ukrainai, bet ir arī pašu Eiropas lielvaru interesēs. Tas samazinātu izmaksas, lai tiktu galā ar bēgļu plūsmu, un palīdzētu valstīm izvairīties no kļūšanas par Putina nākamo mērķi.

"Jūs nevarat apturēt briesmoni. Tiklīdz viņi tiks galā ar mums, viņi nāks pie jums. Jums ir jābūt gataviem," brīdina Ustenko.

"Prezidents ir noteicis uzdevumu atrast visus iespējamos veidus, kā atjaunot ekonomiku. Mēs uzvarēsim, un mums ir jāatjauno sava valsts. Mēs runājam par milzīgu naudas summu." Ustenko uzskata, ka Ukrainas aizsardzība un rekonstrukcija būtu jāapmaksā ar iesaldētajiem līdzekļiem no Krievijas centrālās bankas un līdzekļiem, kas konfiscēti no sankcionētajiem oligarhiem.

"Es runāju par futbola klubiem, izsmalcinātiem dzīvokļiem, mājām un citiem īpašumiem Apvienotajā Karalistē," norāda Ustenko.

Viņš ir gatavs veidot jaunu Ukrainas ekonomisko ceļu, kas var vest tikai uz rietumiem: "Ar Krieviju mēs netirgosimies, iespējams, gadu desmitiem, tāpēc vienīgais koridors mums šobrīd ir Eiropa. Iespēja kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti mums ir milzīga motivācija. Tā ir kā zvaigzne, kas parādās tumšās debesīs. Šajos apstākļos uzvarēs visi - Ukraina, Eiropa un mūsu tauta." 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu