Kā Ramzans Kadirovs veido armiju, kas pielūdz tikai viņu, nevis Putinu

Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jauktās cīņas mākslas (MMA) klubi "Ahmat" un "Berkut" ir radījuši vairākus tūkstošus nežēlīgu un karam gatavu cīnītāju, kuriem Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs ir ideāls vadonis. Viņi radīja postījumus Sīrijā, bet tagad nogalina un iznīcina Ukrainā, raksta Polijas laikraksts "Gazeta Wyborcza".

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātais Kadirovs ir izveidojis privātu armiju, kuras kodolu veido viņa uzticamākās personas. Tie ir viņa favorīti - Groznijas kluba "Ahmat" atbalstītāji, kuri nevar redzēt pasauli bez viņa.

Medijs raksta, ka viņa atbalstītāji atgādina Kadirova iepriekš sociālajos tīklos publicētos attēlus ar dzīvniekiem, kurus Čečenijas līderis turēja savā zoodārzā, fotosesiju laikā bāžot savus pirkstus lācēniem un tīģerēniem mutē un demonstrējot to visiem, kas vēlējās redzēt, kā viņš tos ir it kā pieradinājis.

Viņa nelielā, draudīgā armija uzbrūk un nogalina Ukrainā. Čečenijas kaujinieki cenšas nomedīt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, lai vadonis Ramzans varētu izpatikt jaunās Čečenijas patronam Vladimiram Putinam. Pat Rietumu sankcijas pret Kadirovu un visiem, kas ar viņu ir saistīti, neattur čečenu sportistus atbalstīt "Brāli", kurš Čečeniju ir pārvērtis par vienu lielu mafiju, raksta medijs.

Zviedrijā dzīvojošā uzlecošā MMA zvaigzne, bet sirdī un dvēselē "kadirovietis" Hamzats Čimajevs pēc uzvaras savā pēdējā cīņā pret brazīlieti Gilbertu Bērnsu paņēma vadītāja mikrofonu un sveica savu "brāli" čečenu valodā.

Kadirova vārds gan netika pieminēts, citādi UFC būtu nonācis nopietnās nepatikšanās, jo Čečenijas līderim ir noteiktas stingras sankcijas. Nevienam čečenam nav oficiālu saišu ar Kadirovu, un cīkstoņu aģenti zvēr, ka viņiem nav nekāda sakara ar diktatoru.

"Brāli, es zinu, ka tu skaties cīņu mājās. Es zinu, ka solīju ātru uzvaru, tas neizdevās. Lai Dievs tevi svētī," uzsauca Čimajevs, un Kadirovs ātri atbildēja, piezvanot viņam nākamajā dienā.

VIDEO: Čimajevs pēc cīņas netieši pasveicina Kadirovu (no 2:27)

Hamzats Čimajevs
Hamzats Čimajevs Foto: USA Today Sports/Scanpix

Šis cīnītājs 19 gadu vecumā pārcēlās uz Zviedriju. Pirms tam viņš jau trenējās tāpat kā viņa vecākais brālis. Pēc pirmās MMA cīņas Kadirovs viņam uzdāvināja greznu "Mercedes" auto. Citi apbalvojumi, piemēram, automātiskā pistole, ko Kadirovs dāvina saviem uzticamākajiem draugiem, vēl nav nopelnīti. To var izdarīt vien tad, ja viņi būs labākie MMA cīkstoņi pasaulē.

VIDEO: Kadirovs bagātīgi apbalvo cīkstoni Čimajevu

Kadirovs raidījumam "HBO Real Sport" sacīja, ka viņš sapņo pierādīt, ka viņa cīkstoņi ir labākie pasaulē un ka tam būtu nepieciešams duelis starp "Ahmat" kluba cilvēkiem un labākajiem UFC sportistiem.

Kadirovs nepārtraukti ir redzams "Ahmat" vidē - sacensībās, treniņos, sporta zālē, filmējas tur, popularizē savu kultu starp tiem, kam patīk vardarbība un vara. Kad "Achmat" cīkstonis uzvar, viņš skrien uz VIP ložu un tiek nests uz diktatora pleciem. Tikmēr milzīgais vīriešu pūlis (Groznijā bieži neredz sievietes, pat uz ielas) apmierināti nopūšas, raksta medijs.

Klubs "Ahmat", tāpat kā daudzas ielas, ēkas un komandas Groznijā un visā Čečenijā, ir nosaukts Ramzana tēva vārdā, kurš gāja bojā sprādzienā stadionā 2004. gadā, kad tur notika "uzvaras" dienas svinības. Vēlāk notikušais parāda veidus, kā Kadirovs rīkojies.

Viņam bija aizdomas, ka uzbrukumu pret viņa tēvu veikuši brāļi Jamadajevi. Viņi šobrīd ir jau nogalināti. Viens no viņiem, Ruslans, tika nošauts Maskavas centrā, otrs, Selims, - Dubaijā. Vīnē tika nogalināts arī viņa tēva bijušais miesassargs Umars Israilovs, kurš apgalvoja, ka viņu spīdzinājis pats diktators.

(No kreisās) Vladimirs Putins un Ramzans Kadirovs.
(No kreisās) Vladimirs Putins un Ramzans Kadirovs. Foto: Reuters/ScanPix

Čečenijas prezidenta pretinieki ir nogalināti arī Turcijā un Francijā. Tāpat čečeni ir nogalinājuši "Novaja gazeta" žurnālisti Annu Poļitkovsku, kura rakstīja arī par Čečeniju un Kadirovu. Tāpat tiek ziņots, ka Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavībā iesaistīti čečeni.

Putina un Kadirova attiecības atgādina patoloģisku ģimeni, raksta "Gazeta Wyborcza", jo Kremļa saimniekam Ramzans varētu būt kā dēls: piedod Ramzana daudzos grēkus, piever acis uz nāvessodiem Krievijas Federācijas teritorijā pat pašā Maskavā, ja tas nāk par labu pašam Putinam, maksā miljardus Čečenijas attīstībai, lai gan labi zināms, ka trešdaļa naudas nonāk Kadirova kabatā, raksta medijs.

Foto: Reuters/ScanPix

Pateicībā Kadirovs Putinam nodrošina mieru un, kā viņš pats saka, "labākos kaujas kājniekus". Tik daudz, ka visi saprot, ka tie ir Kadirova, nevis Putina karaspēks. Kadirovs nodibināja "Ahmat Fighting Club" 2014. gada vidū, uzreiz pēc Krimas aneksijas.

Iespējams, ka tas nav bijis saistīti, taču ir viegli nojaust, ka tas bija ne tikai Kadirova sapņa piepildījums, bet arī vēlme demonstrēt spēka kultu pusotra miljona iedzīvotāju lielajā Čečenijā, kur pie rokas ir brutāli un spējīgi slepkavas, raksta poļu laikraksts.

"Ahmat" vadītājs ir Abuzadžids "Patriots" Vismuratovs, kurš ir Kadirova draugs kopš skolas laikiem, pašreizējais Kadirova personīgās apsardzes komandieris un Speciālo spēku "ātrās reaģēšanas" vienības komandieris. Arī viņam ir noteiktas ASV sankcijas par "slepkavībām, spīdzināšanu un citiem cilvēktiesību pārkāpumiem", taču tieši viņš kontaktējas ar UFC amerikāņiem.

Kad Kadirovs pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma sasauca militāristus uz Groznijas galveno laukumu, blakus Vismuratovam stāvēja "Ahmat" absolvents, UFC cīkstonis un pašreizējais premjerministra vietnieks Abduls-Kerims Edilovs.

Viņš tur stāvēja ar ieroci un vēlāk sociālajos tīklos rakstīja: "Gatavs mirt un lepns." "Berkut" kluba, kas arī bija saistīts ar prezidentu un tagad apvienojies ar "Ahmat", vadītājs bija Mairbeks Kasijevs, Čečenijas valdošās elites pārstāvis.

Abos klubos strādā un trenējas vairāki tūkstoši cilvēku, un tie atrodas Groznijā un vairākās citās Čečenijas daļās. Daži no kaujiniekiem ir ieņēmuši augstus amatus valdības struktūrās.

Citi pievienojas armijai - militārajām "kadiroviešu" grupām - kuras tiek sūtītas uz dažādām pasaules daļām, lai cīnītos pret "sapuvušajiem Rietumiem", piemēram, Sīriju, Ukrainu.

Foto: Reuters/ScanPix

Militārais eksperts: Putins cenšas distancēties no Kadirova

Čečenijas līderis ir ārpus Putina kontroles, pagājušonedēļ medijam "Segodnja" pauda Ukrainas militārais eksperts Olehs Ždanovs.

"Šis cilvēks sevi nostāda praktiski vienā līmenī ar Putinu, un tas Krievijas prezidentu ļoti kaitina. Pēdējos gadus Putins cenšas pēc iespējas vairāk distancēties no Kadirova un "iespundēt" viņu Čečenijas galvaspilsētā, lai Ramzans vairs "nevirzās uz priekšu", taču viņš tur sevi pozicionē ļoti stingri, ļoti pārliecinoši un ļoti augstā amatā," sacīja Ždanovs.

Eksperts arī sacīja, ka atšķirībā no Krievijas Ukraina nebaidās no tā dēvētajiem "kadiroviešiem". Krievijā to ir aptuveni 30 tūkstoši, un formāli tā ir daļa no Krievijas Nacionālās gvardes jeb "Rosgvardijas", kas ir pakļauta federālajām iestādēm.

"Tas ir ļoti nopietns trieciens Putina varas vertikālei, jo federālo karaspēku, faktiski federālo tiesībsargājošo iestādi, kas ir "Rosgvardija", Čečenijas teritorijā vada vietējais ierēdnis, un tā ir gandrīz kā viņa privātā armija. Tas ir šo tā dēvēto Kadirova formējumu paradokss," saka Ždanovs.

Pēc eksperta domām, "kadirovieši" reālu kaujas operāciju vietā var tikai šaut uz tukšiem logiem, lai uzfilmētu "TikTok" video soctīkliem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu