"Bērniem, kuru vecākus nogalina viņu acu priekšā, izkrīt mati un zobi." Ikdiena Mariupoles rūpnīcā "Azovstaļ"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Dažiem bērniem, kas slēpjas Mariupoles tērauda rūpnīcā, redzot, kā viņu acu priekšā tiek nogalināti vecāki, no stresa un bailēm krīt laukā mati un zobi, vēsta laikraksts "The Times of London".

Krievija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā ir "atbrīvojusi" Ukrainas ostas pilsētu, izņemot tēraudrūpnīcu "Azovstaļ", kas kalpo kā patvērums tūkstošiem Ukrainas karavīru un civiliedzīvotāju.

Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka civiliedzīvotāji, kas slēpjas tērauda rūpnīcas plašajā pazemes tuneļu tīklā, pārsvarā ir sievietes un bērni.

Kāda sieviete, kuras vārds ir Viktorija, laikrakstam pastāstīja, ka viņa ir sazinājusies ar savu 36 gadus veco brāli, nacionālās gvardes karavīru, kurš kopš kara sākuma ir patvēries rūpnīcā "Azovstaļ". Viņa nevēlējās nosaukt viņa vārdu drošības apsvērumu dēļ.

"Ir daudz civiliedzīvotāju," viņa stāstīja. "Es domāju, ka daudzi no viņiem ir "Azovstaļ" darbinieki. Ir arī daudzi, kuru mājas tika iznīcinātas. Daudzi vecāka gadagājuma cilvēki un bērni."

Sieviete stāstīja, ka, pēc viņas brāļa teiktā, daudziem bērniem, kas patvērās "Azovstaļ", no stresa, redzot, kā nogalina viņu vecākus, ir sirmi mati. Daži pat sākuši stostīties.

"Dažiem izkrīt mati un zobi," viņa piebilda.

Nav iespējams neatkarīgi pārbaudīt Viktorijas apgalvojumus. Nav arī skaidrs, cik daudz bērnu ir cietuši un kur un kad tieši viņu vecāki ir miruši.

Šīs nedēļas sākumā Krievijas spēki atkārtoti uzsāka gaisa triecienus "Azovstaļ" rūpnīcai un pat mēģināja tajā iebrukt, paziņoja Ukrainas amatpersonas.

Ceturtdien, 28. aprīlī, rūpnīcā esošie Ukrainas spēki vietnē "Telegram" paziņoja, ka Krievijas karaspēks bombardējis rūpnīcā izvietoto slimnīcu. Nav skaidrs, cik cilvēku gāja bojā uzbrukumā.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska birojs piektdien, 29. aprīlī, paziņoja, ka Ukrainas spēki plāno izvest civiliedzīvotājus no rūpnīcas. Viņš nesniedza sīkāku informāciju par operācijas specifiku.

ANO otrdien, 26. aprīlī, paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "principā" piekritis evakuācijas mēģinājumam no "Azovstaļ".

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu