Ziemeļīrijas unionisti mudina nepieļaut referendumu par Īrijas vienotību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) līderis Džefrijs Donaldsons pirmdien aicinājis nepieļaut referendumu par Īrijas vienotību.

Lielbritānijas Ziemeļīrijas provincē ceturtdien notiks vēlēšanas, kurās aptaujas prognozē uzvaru īru republikāņu partijai "Sinn Fein".

Rezultātā "Sinn Fein" varētu kļūt par lielāko partiju Ziemeļīrijas reģionālajā asamblejā un tikt pie iespējas vadīt valdību.

Donaldsons un citi politiķi, kas atbalsta Ziemeļīrijas palikšanu Lielbritānijas sastāvā, bažījas, ka "Sinn Fein", nākot pie varas, mēģinās sarīkot referendumu par Ziemeļīrijas pievienošanos ar Īrijas Republikai.

Donaldsons paziņoja, ka šajās vēlēšanās izvēle ir skaidra: jāizvēlas starp DUP un tās piecu punktu plānu Ziemeļīrijas iedzīvotājiem svarīgo problēmu risināšanai un "Sinn Fein" sabiedrību šķeļošo referendumu.

DUP šis bijis sarežģīts gads. Partijai protestējot pret breksita Ziemeļīrijas protokolu, februārī no amata atkāpās Ziemeļīrijas premjerministrs DUP politiķis Pols Givans.

DUP atteikusies atgriezties valdībā, kamēr netiks izdarītas izmaiņas Ziemeļīrijas protokolā - tirdzniecības noteikumos, par kuriem vienojās Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES).

Unionistu līderi uzskata, ka šie noteikumi radījuši iekšēju robežu ar pārējo Lielbritāniju.

Donaldsons arī pauda sašutumu saistībā ar izskanējušo informāciju, ka "Sinn Fein" 2020.gadā mēģinājusi sākt dialogu ar kaujinieku grupējumu "Jaunā Īru republikāņu armija" (Jaunā ĪRA).

Šis grupējums uzņēmies atbildību par Ziemeļīrijas žurnālistes Liras Makī slepkavību 2019.gadā.

""Sinn Fein" vēlas sadarboties ar disidentiem republikāņiem, cilvēkiem, kuri turpina iesaistīties vardarbībā, cilvēkiem, kuri pastrādājuši slepkavības mūsu ielās Ziemeļīrijā," sacīja Donaldsons.

Donaldsons arī pavēstīja, ka sagaida no Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona plašāku izklāstu par "pasākumiem, ko viņš ir gatavs veikt, lai atceltu robežu Īrijas jūrā un atjaunotu Ziemeļīrijas vietu Apvienotajā Karalistē".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu