Strauji pieaug malkas cena. Nav zināms, cik tā maksās apkures sezonas sākumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Klimamarina/Shutterstock.com

Malkas cena aug strauji, un pagaidām nav zināms, kāda būs galējā robeža, malkas ieguvēji atklājuši LTV Ziņu dienesta raidījumam "Panorāma".

Pirms gada 2 kubikmetru malkas apjoms maksāja 120 eiro, šobrīd tā cena pārsniedz 220 eiro. Taču malkas cena tikai aug un nav zināms, cik tā maksās apkures sezonas sākumā.

Pieaugušas ne vien izejmateriālu un ražošanas izmaksas, bet arī pieprasījums no ārvalstīm pēc gatavās produkcijas.

Abi Latvijas Televīzijas aptaujātie malkas ražotāji lielāko daļu malkas eksportē. "RaWood Eksport" Latvijā pārdod ap 5%, "Wood 5 K" ap 20% saražotā kurināmā. 

RaWood Export" valdes loceklis Jānis Slāvietis norādīja, ka tikai tagad sāk izjust to, cik liels īpatsvars apaļkoku kopējā tirgū ienāca no Krievijas, Baltkrievijas, kā arī no Ukrainas. Kā vienu no iespējām nobremzēt straujo cenu lēcienu uzņēmums minēja aizliegumu izvest no valsts neapstrādātu koku.

Slāvietis skaidroja: "Kamēr Latvija apaļkoku neaizliegs izvest ārā no Latvijas kā neapstrādātu koku un nedos mums ražotājiem to apstrādāt, bet viņi vienkārši varēs salikt uz kuģiem un vest uz lielajām kompānijām, tikmēr es domāju, ka mēs pat nevaram noteikt, cik tās lielās kompānijas var samaksāt par to koku, tik mēs vienkārši skriesim pakaļ un maksāsim."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu