Kā Krievijas bagātnieki iedzīvojušies "drošības salā", kur tiem nepiemēro sankcijas?

Ilustratīvs attēls. Foto: Rasto SK/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Dubaija ir kļuvusi par patvērumu bagātajiem Krievijas iedzīvotājiem, kuri bēg no Rietumu noteiktajām sankcijām Krievijai. Strauji pieaug nekustamo īpašumu cenas, un uz Dubaiju pārceļas augsti kvalificēti darbinieki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievijas miljardieri un uzņēmēji ieradušies Apvienotajos Arābu Emirātos līdz šim nebijušā skaitā, atklāj uzņēmumu vadītāji. 2022. gada pirmajos trīs mēnešos īpašumu iegādes darījumi, ko veic Krievijas iedzīvotāji, ir pieauguši par 67%, teikts ziņojumā. AAE līdz šim nav noteikuši sankcijas Krievijai vai nosodījuši tās iebrukumu Ukrainā.

Valsts arī nodrošina vīzas Krievijas iedzīvotājiem, kuriem nav noteiktas sankcijas. Tiek lēsts, ka pēdējo divu mēnešu laikā Krieviju pametuši simtiem tūkstošu cilvēku, lai gan precīzi skaitļi nav pieejami.

Kāds Krievijas ekonomists norāda, ka 10 dienās kopš kara sākuma no Krievijas aizbrauca 200 tūkstoši cilvēku. Šobrīd milzīgu Krievijas klientu pieplūdumi ir piedzīvojis uzņēmums "Virtuzone", kas palīdz uzņēmumiem sākt darbību Dubaijā.

"Kopš kara sākuma mēs saņemam piecas reizes vairāk pieprasījumu biznesa sākšanai no Krievijas pilsoņiem,"

sacīja uzņēmuma izpilddirektors Džordžs Hojeige. "Viņi ir noraizējušies par ekonomikas sabrukumu, un, lai saglabātu savu bagātību drošībā, pārceļas uz šejieni."

Nekustamo īpašumu cenas Dubaijā strauji pieaug

Krievijas pilsoņu pieplūduma rezultātā ir palielinājies pieprasījums pēc luksusa villām un dzīvokļiem pilsētā. Pieaugušas arī nekustamā īpašuma cenas, jo, ierodoties pilsētā, Krievijas iedzīvotāji vēlas iegādāties mājas, ziņo nekustamā īpašuma aģenti.

Nekustamo īpašumu aģentūra "Modern Living" ir pat pieņēmusi darbā aģentus, kas runā krievu valodā. Izpilddirektors Tjago Kaldass sacīja, ka viņi saņem daudzus zvanus no Krievijas pilsoņiem, kuri vēlas nekavējoties pārcelties uz Dubaiju: "Viņi nepērk mājas tikai investīciju dēļ, viņi skatās uz Dubaiju kā uz otrām mājām."

Augsti kvalificēti darbinieki pamet Krieviju

Arī daudzi starptautiski uzņēmumi un Krievijas jaunuzņēmumi pārceļ savus darbiniekus uz AAE. Blokķēdes tehnoloģiju uzņēmuma "WeWay" līdzdibinātājs Fuads Fatuļļajevs norāda, ka pirms kara uzņēmuma biroji atradās Krievijā un Ukrainā, taču tagad simtiem darbinieku ir pārcēlušies uz Dubaiju.

"Karš milzu apmērā ietekmēja mūsu darbību. Mēs nevarējām turpināt strādāt, kā bijām to darījuši līdz šim, jo simtiem cilvēku bija jānogādā ārpus Krievijas un Ukrainas."

Pārcelt darbiniekus uz AAE Fatuļļajevs nolēma tādēļ, ka valsts piedāvā drošu ekonomisko un politisko vidi uzņēmējdarbībai. Viņš norāda, ka Krievijas uzņēmumi pārtrauc darbību, jo sankciju dēļ tiem ir ārkārtīgi grūti strādāt. Vēl lielāks izaicinājums bija uzņēmumiem ar starptautiskiem klientiem un zīmoliem, jo ​​lielākā daļa Rietumu firmu ir pārtraukušas sadarboties ar Krievijā bāzētiem uzņēmumiem.

Tādi starptautiski uzņēmumi kā "Goldman Sachs", "JP Morgan" un "Google" slēdza savus birojus Krievijā un pārcēla dažus darbiniekus uz Dubaiju.

"Augsti kvalificēti darbinieki pamet valsti. Cilvēki aiziet, jo šobrīd ir daudz ierobežojumu uzņēmējdarbības veikšanai," sacīja Futaļļajevs.

Investīcijas pret rezidenta vīzu

Krievijas centrālajai bankai ir aizliegts izmantot miljardus no ārvalstu rezervēm, kas glabājas ārvalstu bankās. Lai rezerves aizsargātu, Krievijas valdība ir ieviesusi kapitāla ierobežojumus un aizliegusi pilsoņiem izbraukt no valsts ar vairāk nekā 10 tūkstošiem ASV dolāru jebkādā ārvalstu valūtā.

Saskaroties ar grūtībām samainīt skaidru naudu, tiek veikti maksājumi kriptovalūtās. Kāds starpnieks pieņem maksājumu kriptovalūtā, bet pircējam pēc tam nodod skaidru naudu.

Pateicoties tādu organizāciju darbībai kā Finanšu darījumu darba grupa (FATF), kas ir naudas atmazgāšanas nozares uzraugs, ir izdevies panākt atsevišķas pārmaiņas noteikumos. Marta sākumā FATF, vairāk nekā gadu pēc uzraudzības sākuma, iekļāva AAE pelēkajā sarakstā, kas nozīmē, ka šī valsts tiks pastiprināti uzraudzīta.

AAE, reaģējot uz nokļūšanu pelēkajā sarakstā, nāca klajā ar vairākiem jauniem noteikumiem, kas paredzēti labākai netīro līdzekļu kontrolei, taču eksperti norāda, ka ar to arī varētu nebūt pietiekami. Piemēram, ja pašlaik cilvēks vēlas atvērt uzņēmumu AAE, viņam beidzot būs skaidri jānorāda, kas ir patiesais labuma guvējs.

Neraugoties uz jauniem noteikumiem, joprojām AAE ir vieta, kur relatīvi vienkārši slēpt savas bagātības. Piemēram, AAE ir 39 dažādi uzņēmumu reģistri, kas izplatīti visos septiņos emirātos. Eksperti norāda, ka šāda sistēma ir juceklīga un nevar būt efektīva.

Tāpat valstī ir vairāk nekā 40 tā saucamās brīvās zonas, galvenokārt Dubaijā, kur ārzemnieki var dibināt (vai pārreģistrēt) savus uzņēmumus. Līdz ar to, ja tiek veiktas investīcijas vai iegādāts īpašums, neviens īpaši neuzdos papildu jautājumus.

Nekustamā īpašuma iegāde AAE ir relatīvi vienkāršs uzdevums, un tas pircējiem piedāvā papildus tikt pie rezidenta vīzas. Dažādas birokrātiskās procedūras ir ļoti nelielas, tāpēc visu izsaka investīcijas un nauda, norāda izmeklētāji.

Investīcijas apmēram 185 tūkstošu eiro vērtībā ļauj īpašuma pircējam tikt pie trīs gadu rezidenta vīzas. Investēt 1,18 miljonus eiro nozīmē piecu gadu vīzu. Vidusmēra Krievijas uzņēmējam, kurš vēlas izvairīties no potenciālām problēmām savās mājās, noteikti ir iespējams pārcelt savu uzņēmumus uz AAE, kā arī vismaz uz trīs gadiem tikt pie rezidenta vīzas.

"Apollo" jau rakstīja, ka pēc rietumvalstu sankciju noteikšanas daudzi īpašnieki pārvietoja savas lidmašīnas uz Dubaiju, bet praktiski viņiem nav iespēju lidot arī no šīs lidostas.

Pēc aviācijas datu pētniecības un konsultāciju uzņēmuma WINGX datiem 6.aprīlī Dubaijā atradās 30 privātās lidmašīnas, kurām galvenā bāzēšanās valsts bija Krievija.

Starp šīm lidmašīnām bija Krievijas oligarha Romāna Abramoviča lidmašīna "Boeing 787 Dreamliner", lidmašīna "Gulfstream G650ER", kuru uzskata par saistītu ar Viktoru Rašņikovu, lidmašīna "Embraer SA", kas saistīta ar Mihailu Gucerevu, un "Bombardier BD700 Global Express", kas saistīta ar Arkādiju Rotenbergu.

ASV uzņēmuma "Planet Labs PBC" satelītuzņēmumi liecina, ka no 16. februāra līdz 3. aprīlim pakāpeniski pieaudzis privāto lidmašīnu skaits Dubaijā.

Persijas līča valstis, tostarp AAE un Saūda Arābija, ir noraidījušas Rietumu valdību aicinājumus noteikt sankcijas pret Krieviju. Abū Dabī bija viena no tikai trim valstīm, ieskaitot Ķīnu un Indiju, kas atturējās februārī notikušajā Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes balsojumā, lai nosodītu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Tā arī atturējās Ģenerālās asamblejas balsojumā 7. aprīlī par Krievijas atstādināšanu no ANO Cilvēktiesību padomes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu