Kirgizstāna: Uzbekistānas karavīriem atklājot uguni, nogalināti trīs cilvēki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Kirgizstāna piektdien paziņoja, ka trīs tās pilsoņi nogalināti, kad Uzbekistānas karavīri atklājuši uguni līdzās strīdus robežai.

Domstarpības par robežu abu Vidusāzijas valstu starpā nerimst jau 30 gadus, valstu vadītājiem savas pretenzijas skaidrojot ar atšķirīgām padomju laika kartēm.

"Neatgūstot samaņu, viņi nomira no šautām brūcēm," teikts Kirgizstānas Nacionālās drošības komitejas paziņojumā. Incidents noticis ceturtdienas vakarā.

Nule notikušais ir nopietnākais incidents uz Kirgizstānas-Uzbekistānas robežas pēdējo gadu laikā.

Abu valstu robežsardzes dienestu pārstāvji sazinājušies uzreiz pēc incidenta un vienojušies to izmeklēt, teikts paziņojumā. Abu pušu pārstāvju tikšanās paredzēta piektdien.

To, vai mirušie ir civilisti, vai robežsargi, Kirgizstānas puse neatklāj.

Uzbekistānas robežsardze pagaidām komentārus nesniedz.

Uzbekistānas un Kirgizstānas attiecības bijušas sliktas vairāku gadu garumā, tomēr uzlabošanās tendences bija novērojamas pēc tam, kad no dzīves 2016.gadā aizgāja Uzbekistānas ilggadējais autoritārais līderis Islams Karimovs.

Viņa mantinieks Šavkats Mirzijojevs centies Taškentas attiecības ar kaimiņvalstīm uzlabot.

Uzbekistāna un Kirgizstāna pērn parakstīja līgumu par robežstrīda atrisināšanu, tomēr vienošanās netika ratificēta, jo Kirgizstānas pilsoņi pauda neapmierinātību par nosacījumiem, kas Uzbekistānas pusei ļauj izmantot rezervuāru, kas atrodas Kirgizstānā.

Visnopietnākais konflikts Vidusāzijas valstu starpā patlaban ir uz Kirgizstānas un Tadžikistānas robežas, kur pērn bezprecedenta sadursmēs ar armijas vienību iesaistīšanos dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu