Raidījums: Tiesa atbrīvojusi no apcietinājuma spiegošanā apsūdzēto

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: fongbeerredhot/Shutterstock.com

Pagājušajā nedēļā tiesa pret drošības naudu nolēma izlaist no apcietinājuma būvuzņēmēju Valentīnu Frolovu, ko apsūdz ilgstošā spiegošanā Krievijas militārā izlūkdienesta interesēs, ziņo LTV raidījums "De Facto". Pret Frolovu tiesas prāvai būtu jāsākas piektdien. Viņa advokāts apgalvo, ka klients no tiesas neizvairīsies.

Kā minēts Valsts drošības dienesta (VDD) gada pārskatā, dienests pērn, sadarbojoties ar Militārās izlūkošanas un drošības dienestu, uzsāka divus kriminālprocesus par spiegošanu Krievijas labā. Aizturētās personas ar Krievijas militārā izlūkdienesta pārstāvjiem tikās Krievijas teritorijā un nodeva tiem neizpaužamas ziņas par Latvijas aizsardzības sektoru.

Kā zināms, viens no aizturētajiem – šaušanas treneris Andris Birzgalis - vainu atzina un ar prokurori vienojās par pieciem gadiem cietumā.

"De Facto" rīcībā esoša informācija liecina, ka otrā spiegošanas lietā aizdomās turētais ir būvuzņēmējs Valentīns Frolovs. Viņam būs jāstājas tiesas priekšā piektdien.

Pierīgā dzīvojošais Frolovs, kurš 80. gados dienējis padomju armijā, ilgstoši spiegojis Krievijas interesēs. No VDD gada pārskata var izsecināt, ka Frolovs vācis izlūkziņas par NATO spēku ierašanos un izvietojumu Baltijā, militārajai loģistikai izmantotajām lidostām, Latvijas aizsardzības spējām un iekšpolitiku.

Frolovam pērn tika noteikts apcietinājums kā drošības līdzeklis. Viņa advokāts Egons Rusanovs lūdza apcietinājumu nomainīt pret drošības naudu, un pagājušajā nedēļā izmeklēšanas tiesnese Biruta Horuna viņu atbrīvoja pret 30 tūkstošiem eiro.

Tiesnese Horuna, kura iepriekš medijos pāris reizes pieminēta tieši drošības līdzekļu maiņas sakarā, "De Facto" rakstiskā atbildē atzina, ka pastāv risks, ka atrodoties brīvībā, apsūdzētais var izvairīties no tiesas un sprieduma izpildīšanas, bet bijuši jāņem vērā arī citi apstākļi.

"Ņemot vērā Kriminālprocesa likuma 244. panta otrajā daļā noteikto, proti, noziedzīgā nodarījuma raksturu un kaitīgumu, iegūtās ziņas par apsūdzētā personību, viņa ģimenes stāvokli, veselību, kā arī citus apstākļus, detalizētāk šīs ziņas nav norādāmas, jo apcietinājuma turpmākās piemērošanas nepieciešamības izvērtēšana notika slēgtā tiesas sēdē, izmeklēšanas tiesnese atzina, ka izvairīšanās no tiesas, sprieduma izpildīšanas, risku var novērst drošības nauda," pauda Horuna.

Tiesnese neatbildēja uz jautājumu, kā tiks garantēta Frolova ierašanās uz tiesu, bet atzīmēja, ka, ja apsūdzētais nepildīs savus pienākumus, naudu varēs ieskaitīt valsts budžetā.

Par spiegošanu Frolovam draud vairāku gadu cietumsods, kas noteikti ir smagāks sods, nekā iespēja zaudēt drošības naudu, ja viņš izdomātu aizmukt no Latvijas.

Pašlaik Frolovs ir uz brīvām kājām. "Es neesmu tagad gatavs runāt. (..) Atvainojiet, esmu aizņemts, uz redzēšanos," īsā telefonsarunā raidījumam sacīja Frolovs.

Frolova advokāts Rusanovs pauda, ka klients apsūdzību nevēlas komentēt – arī to, vai atzīst vai neatzīst vainu, bet uz tiesu noteikti ieradīsies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu