Dombrovskis: Sankcijām ir nopietna ietekme uz Krievijas ekonomiku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sankcijas pret Krieviju skar ļoti plašu sfēru loku un to ietekme uz Krievijas ekonomiku ir nopietna, šodien Ukrainas kara upuru piemiņas dienai veltītajā diskusijā vērtēja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

Politiķis atzīmēja, ka virkne Krievijas rūpniecības nozaru jau izjūt būtiskas problēmas. Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju ietver plašu eksporta kontroli, liedzot eksportēt, piemēram, augsto tehnoloģiju un duālā pielietojuma preces uz Krieviju. Eksporta kontroli īsteno ne tikai ES, bet arī ASV. Tāpat apjomīgas sankcijas ir transporta jomā.

Arī finanšu sektora sankcijas ir vērienīgas, atzīmēja Dombrovskis, skaidrojot, ka ir aizliegtas jebkādas transakcijas ar Krievijas Centrālo banku. Sestajā sankciju paketē ir paredzēts iekļaut Krievijas lielākās un sistēmiski nozīmīgākās bankas "Sberbank" atslēgšanu no SWIFT sistēmas.

ES pieņemtās sankcijas pret Krieviju ir vērstas arī uz plašu personu loku, kas ir atbildīgas par karadarbību Ukrainā, tostarp pret Vladimiru Putinu. Dombrovskis norādīja uz aprīļa datiem par sankciju apjomu - kopumā ir iesaldēti līdzekļi un apturēti darījumi 33 miljardu eiro apmērā, turklāt šī summa turpina augt.

Dombrovskis sacīja, ka ES ir izlemts par virzību prom no Krievijas fosilajiem energoresursiem - ir pieņemts lēmums par ogļu ievešanas aizliegumu, bet sestajā sankciju paketē ir paredzēts aizliegt naftas ievešanu no Krievijas. Tāpat notiek gāzes piegāžu diversificēšana.

Kā piebilda Dombrovskis, arī pēc kara beigām ES dalībvalstis neatgriezīsies pie Krievijas dabas resursu izmantošanas. Tiek izstrādāts plāns "REPowerEU", kas paredzēs, kā notiks ES valstu virzīšanās prom no Krievijas fosilajiem energoresursiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu