Polijas prezidents klātienē uzrunā Ukrainas parlamenta deputātus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: PAP/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda svētdien uzrunāja Ukrainas parlamenta deputātus, kļūstot par pirmo ārvalstu līderi, kurš klātienē uzstājies Augstākās radas sēdē kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma.

Polijas prezidents savā runā uzskaitīja vietas, kur Ukrainā atklātas Krievijas karavīru zvērības, un izteica aicinājumu citu valstu līderiem, sakot, ka "pēc Bučas, Borodjankas, Mariupoles ar Krieviju nevar būt nekādu darījumu, prezidentu un premjeru kungi".

Duda pauda pārliecību, ka Ukrainas atjaunošana jāveic par agresora naudu, proti, Krievijai ir jāsamaksā reparācijas un Rietumvalstīm ir jākonfiscē to bankās esošie Krievijas līdzekļi.

Par Ukrainas atjaunošanas fondiem Duda plānojot runāt arī nākamnedēļ Davosā notiekošajā pasaules līderu foruma laikā.

Tāpat viņš uzsvēra, ka "tikai Ukrainai ir tiesības lemt par savu nākotni". Viņš solīja cīnīties par ātru Ukrainas uzņemšanu Eiropas Savienībā.

Duda savā uzrunā aicināja parakstīt jaunu Ukrainas un Polijas kaimiņattiecību līgumu.

Viņš Augstākās radas deputātiem teica, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir parādījis, ka automobiļu, dzelzceļa un infrastruktūras tīkls starp Ukrainu un Poliju nav pietiekams.

Kā vienu no labu kaimiņattiecību apliecinājumiem Duda piedāvāja ātrvilciena izbūvi starp Varšavu un Kijivu.

Ukrainas parlamenta deputāts Romāns Hriščuks vēlāk paziņoja, ka pēc Dudas runas Krievija veica raķešu triecienu pret Kijivu un depurtātiem bija jādodas un patvertni.

Svētdien Duda Kijivā tiekas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kā arī notiek abu valstu delegāciju sarunas.

Duda Kijivu apmeklēja jau aprīlī. Toreiz kopā ar Polijas prezidentu Ukrainā ieradās arī visu trīs Baltijas valstu prezidenti.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu