Baltijas jūras valstu padome: Krievijas iebrukums Ukrainā negatīvi ietekmē reģiona drošību ilgtermiņā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas iebrukums Ukrainā "ilgtermiņā negatīvi ietekmēs" drošību Baltijas jūras piekrastē, trešdien, 25. maijā, paziņoja Baltijas jūras valstu padome.

"Krievijas agresija ir pilnīgi nesavienojama ar Baltijas jūras reģiona starptautisko attiecību sadarbības modeli, tai ir ilgtermiņa negatīva ietekme uz reģiona drošību un tā ir pretrunā noteikumos balstītai starptautiskajai kārtībai," lasāms padomes valstu ārlietu ministru kopīgajā paziņojumā.

Reģiona valstu ārlietu ministri kopīgu ziņojumu izplatīja pēc pirmās tikšanās deviņu gadu laikā.

Iepriekšējā Baltijas jūras valstu padomes sanāksme notika 2013. gadā, bet pēc tam, kad Krievija 2014. gadā anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, padomes sanāksmes tika apturētas. Šonedēļ notikušajā sanāksmē Krievija nepiedalījās, jo pēc tās iebrukuma Ukrainā 3. martā tika apturēta Krievijas dalība padomē, bet 17. maijā Krievija no organizācijas izstājās.

"Padomes attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju būs sarautas līdz brīdim, kad atkal būs iespējama sadarbība atbilstoši starptautisko tiesību pamatprincipiem," norādīts paziņojumā.

Otrdien un trešdien Norvēģijas dienvidu pilsētā Krisjānsannā pulcējās desmit Baltijas jūras piekrastes valstu - Dānijas Igaunijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas - ārlietu ministri, kuriem pievienojās Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.

Valstu grupa atkārtoti pauda atbalstu Ukrainai, ārlietu ministriem paužot gatavību veidot "spēcīgu sadarbības un rekonstrukcijas partnerību" ar Kijivu.

Paziņojumā izteikts atbalsts Ukrainā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanai, uzsverot, ka "Krievija un tās līdzdalībniece Baltkrievija ir pilnībā atbildīga par agresijas karu".

Pagājušajā nedēļā divas reģiona valstis - Somija un Zviedrija - oficiāli pieteicās uzņemšanai NATO. Pēc to iestāšanās aizsardzības aliansē būs visas Baltijas jūras valstu padomes dalībvalstis.

Baltijas jūras reģionā pēdējo nedēļu laikā pieaugusi militārā aktivitāte, plašām mācībām maijā notiekot Dānijā, Igaunijā, Polijā un Zviedrijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu