Krievijas noziedzīgais režīms deportē ukraiņu bērnus ar mērķi iznīcināt ukraiņu nāciju, norāda Ukraina ANO

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukraiņu bērni Mariupolē.
Ukraiņu bērni Mariupolē. Foto: EPA/Scanpix

Krievijas noziedzīgais režīms nolaupa ukraiņu bērnus un deportē viņus uz savu teritoriju ar mērķi iznīcināt ukraiņu nāciju, sacīts Ukrainas paziņojumā ANO. Nolaupīti ir vismaz 230 tūkstoši ukraiņu bērnu.

Ukrainas delegācijas ANO paziņojumu trešdien, 25. maijā, nolasīja Ukrainas pastāvīgās pārstāvniecības ANO padomnieks Serhijs Dvorniks, kad ANO Drošības padomē notika atklātas debates par civiliedzīvotāju aizsardzību bruņotu konfliktu apstākļos.

"Vismaz 230 tūkstošu ukraiņu bērnu nolaupīšana, kuri ir starp 1,4 miljoniem Ukrainas pilsoņu, kas piespiedu kārtā deportēti uz Krieviju, ir noziegums, kura mērķis ir ukraiņu nācijas iznīcināšana, atņemot tai jaunākās paaudzes, un tā ir koloniālisma mūsdienu izpausme," sacīja Dvorniks.

Viņš atzīmēja, ka Krievijas karaspēka īstenotajās Ukrainas pilsētu apšaudēs ar raķetēm un artilēriju ir gājuši bojā desmitiem tūkstoši mierīgo iedzīvotāju, bet vēl daudzi guvuši ievainojumus. Gandrīz 220 tūkstoši cilvēku ir zaudējuši savas mājas.

Miljoniem Ukrainas pilsoņu ir bijuši spiesti atstāt Krievijas karaspēka okupētās vai no kara cietušās teritorijas. 8 miljoni ir kļuvuši par iekšēji pārvietotām personām, bet 6,5 miljoni izbraukuši no Ukrainas kā bēgļi.

"Mēs nešaubāmies par to, ka Krievijas militārajās stratēģijās šī bēgļu krīze bija paredzēta kā viens no veiksmīgiem kara rezultātiem. Tieši tāpat kā pārtikas krīze," atzīmēja Dvorniks.

Viņš gan atzina, ka Krievija nebija pietiekami novērtējusi Ukrainas kaimiņvalstu un citu draugu gatavību palīdzēt, viesmīlību un pieķeršanos ukraiņiem.

"Krievija mērķtiecīgi uzbrūk Ukrainas civiliedzīvotājiem savas militārās stratēģijas ietvaros nacisma stilā," sacīja diplomāts. Viņš atgādināja, ka Krievijas noziegumi pret Ukrainas civiliedzīvotājiem ietver slepkavības, spīdzināšanas, nelikumīgas aizturēšanas, piespiedu deportāciju, īpašumtiesību atņemšanu, uzbrukumus civilajai infrastruktūrai, graudu konfiscēšanu vietējiem lauksaimniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu