"Tas nebija par jums." Jānis Iesalnieks atvainojies par emocionālo runu Saeimā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks uzstājas debatēs Saeimas sēdē.
Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks uzstājas debatēs Saeimas sēdē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks (NA) mikroblogošanas vietnē "Twitter" atvainojies par Saeimā ceturtdien, 26. maijā, teikto runu par okupantiem. Politiķis norāda, ka runa, iespējams, bijusi pārlieku emocionāla un Latvijai patiesi lojāliem cittautiešiem nevajadzētu sevi asociēt ar terminu "okupants".

"Es atvainojos, ja mana runa Saeimā aizskāra kādu Latvijai patiesi lojālu cittautieti. Tas nebija par jums. Jums nevajadzētu sevi asociēt ar terminu "okupants". Latvijā tas apzīmē cilvēkus, kas pauž lielkrievu šovinisma uzskatus un izturas necienīgi pret latviešiem un Latviju," mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja Iesalnieks.

Deputāts atzīst, ka runa, iespējams, bijusi pārlieku emocionāla un "ir parāvusi vaļā daudzu latviešu atmiņu stāstus par savu bērnību un jaunību latviešiem naidīgā vidē mūsu pašu zemē. Par to IR jārunā. Šo problēmu, kas ietekmē mūsu sociālo atmiņu, nedrīkst paslaucīt zem tepiķa".

"Apollo" jau ziņoja, ka Saeimā ceturtdien, 26. maijā, izraisījās emocionālas debates, runājot par padomju pieminekļu nojaukšanu, tostarp pieminekli Uzvaras parkā. Deputāts Jānis Iesalnieks savā runā norādīja, ka "ienīst okupantus". Šī runa nonākusi Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā, kā arī raisījusi jautājumu, vai deputāts neaicina uz etnisko tīrīšanu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

"Es viņus ienīstu. Okupekļiem nav vietas Latvijā, un es ceru, ka vienu dienu Latvijā visi bērni varēs uzaugt tādā vidē kā Aldis Gobzems, kur 95% ir latvieši," runā sacīja Iesalnieks.

Deputāts neminēja, ar kādiem līdzekļiem būtu jāpanāk, lai latviešu skaits sasniegtu 95%. Iesalnieka teiktais radīja sašutumu daļā opozīcijas pārstāvju.

Deputāta runas konteksts vēstījis, ka ar okupantiem deputāts apzīmē visus cittautiešus, vērtā politologs Juris Rozenvalds.

"Šajā gadījumā, man liekas, mums ir darīšana ar tādu tiešu naida runu. Ir vesela iedzīvotāju grupa, kuru Iesalnieka kungs pilnīgi atklāti ienīst," norāda politologs.

Latvijas Cilvēktiesību centra direktore Anhelita Kamenska norādīja, ka nav vienkārši izvērtēt, vai tas, ko pateica deputāts, ir nelikumīgi.

Deputāta runa nonākusi arī VDD redzeslokā, taču dienests atturas komentēt notikušo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu