"Iesaldēta" motorjahta un sankcionētas automašīnas. Jura Savicka uzņēmumu "Itera Latvija" skārušas sankcijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Juris Savickis
Juris Savickis Foto: Edijs Pālens/LETA

Uzņēmums "Itera Latvijai" ievietots to uzņēmumu sarakstā, kas ir saistīti ar sankcionētām personām. "Itera Latvija" pieder 16% uzņēmuma "Latvijas gāze" akciju, un tā faktiskais kontrolētājs esot Krievijas enerģētikas uzņēmuma "Rosņeft" vadītājs Igors Sečins, kuram ir saistība ar kara noziedznieku Vladimiru Putinu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Uzņēmumu reģistrā "Itera Latvija" vadītājs un bijušais VDK darbinieks Juris Savickis norādīts kā uzņēmuma patiesais labuma guvējs. Taču Savicka kontrolē caur vairāku ārvalstīs reģistrētu uzņēmumu ķēdi ir mazākais no diviem "Itera Latvija" īpašniekiem.

Uzņēmumu reģistrs (UR) pārliecinājās, ka lielākais īpašnieks ar 66% daļu "Davonte Holding Limited" pastarpināti pieder Krievijas kompānijai "Rosņeft". Tās vadītājs Igors Sečins jau kopš 28. februāra ir Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

"No reģistrētās informācijas to nevar redzēt, bet no papildus iegūtās informācijas mēs redzam šo saistību, un par to esam informējuši pārējos reģistrus, lai varētu nodrošināt līdzekļu iesaldēšanu," skaidro UR galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Uzņēmumam "Itera Latvija" piederošās deviņas "Mercedes-Benz" markas automašīnas ir sankcionējusi CSDD. Savukārt Latvijas Jūras administrācija "iesaldējusi" uzņēmuma 12 metrus garo motorjahtu "Areti".

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) skaidro, ka arī ar sankcionētām personām saistītiem uzņēmumiem sankcijas faktiski nozīmē saimnieciskās darbības pārtraukšanu.

"Tas nozīmē, ka šādiem uzņēmumiem tiek iesaldēti līdzekļi un viņiem netiek darīti pieejami arī saimnieciskie resursi,"

skaidro FKTK pārstāvis Kristaps Markovskis.

Juris Savickis nemin, cik traucēta šajā brīdī ir uzņēmuma darbība, jo "neuzticas žurnālistiem".

"Itera Latvija" jau vairākus gadus pati nepiegādā dabasgāzi un ienākumus galvenokārt gūst no "Latvijas gāzes" dividendēm. "Latvijas gāze" raidījumam norāda, ka uzņēmums arī turpmāk "Itera Latvija" drīkst izmaksāt dividendes. Taču FKTK pārstāvja Markovska teiktais ir pretrunā ar šo apgalvojumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu