Miljonus vērti īpašumi un romāns ar krievu spiedzi. Kā zobārsts no Berlīnes, iespējams, apkrāpa Kremli

Foto: Weststock productions/Shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vācijas varasiestādes šobrīd izmeklē neparastu lietu, kurā ir iesaistīts Berlīnes zobārsts, kurš, iespējams, izmantojot viltotas pilnvaras, par vairākiem miljoniem eiro pārdeva Krievijai piederošus īpašumus. Vācijas izdevums "Der Spiegel" sadarbībā ar Organizētās noziedzības un korupcijas ziņošanas projektu detalizēti izpētīja notikušo.

Zobārsts, kas it kā pārstāv Kremli

Džefims Brendmans ir 69 gadus vecs zobārsts, kurš dzimis Ukrainā, taču šobrīd dzīvo un strādā Berlīnē, Vācijā. Džefims ir labi pazīstams zobārsts Berlīnes rietumu daļā. Viņš ar ģimeni dzīvo lielā māja un brauc ar dārgām automašīnām.

Džefims kā uzņēmējs aktīvi darbojies jau iepriekš, taču citā jomā. Deviņdesmito gadu sākumā viņš vadīja azartspēļu uzņēmumu "Sesam Spielhallen GmbH", pirms 2004. gadā kļuva par uzņēmuma "Vienna Gaststätten und Video-Betriebs-GmbH" izpilddirektoru. 2007. gadā vīrietis nozari pameta.

Turpmākajos gados vīrietis daudz naudas ieguldīja nekustamajos īpašumos, un viņa ģimene iegādājās vismaz četrus īpašumus izsmalcinātās vietās Vācijā. Ja Berlīnes prokuroru aizdomas ir patiesas, zobārsts un viņa līdzdalībnieki vēlējās pārdot Krievijas nekustamos īpašumus Vācijā, slepus apejot Krievijas vēstniecību. Taču nav skaidrs, kā un kad sākās Krievijas īpašumu tirdzniecība.

Jāņem vērā fakts, ka Krievijai joprojām Vācijā pieder vairāki īpašumi, tostarp zemesgabali un konsulāti. Lielākā daļa no šiem Krievijai piederošajiem īpašumiem atrodas bijušajā Austrumvācijas daļā, kur pēc Otrā pasaules kara beigām Padomju Savienība uzturēja daudzas militāras bāzes un dzīvojamo māju kompleksus. Neliels skaits šo kompleksu joprojām pieder Krievijas Federācijai.

Intīmas attiecības ar iespējamo Krievijas spiedzi

Tas, vai vīrietis patiešām plānojis Putinam nozagt vērtīgos īpašumus Vācijā, būs jānoskaidro tiesai. Jaunākā informācija, ko atklājusi kriminālpolicija, liecina, ka zobārstam bijušas intīmas attiecības ar kādu noslēpumainu sievieti, kura it kā uzdevusies par Krievijas izlūkdienestu augsta ranga virsnieci.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka šī sieviete pat nav no Krievijas. Drīzāk, tāpat kā zobārsts, viņa ir no Ukrainas. Un tas liek uzdot jautājumu, vai, iespējams, krāpnieciskajos darījumos ar nekustamo īpašumu varētu būt bijusi nozīme arī politiskiem motīviem, vēsta "Der Spiegel".

Zobārstam pietuvinātai personai Jeļenai G. (uzvārds nav zināms) bijusi svarīga loma šajā lietā. 57 gadus vecā sieviete arī dzīvo tajā pašā Berlīnes rajonā. Pēc veiktās izpētes noskaidrojās, ka abi viens otru tērzēšanas lietotnēs uzrunā mīļvārdiņos un pauž jūtas. Tomēr starp ziņojumiem galvenā uzmanība tiek pievērsta uzņēmējdarbībai.

Kriminālpolicija pirmos pierādījumus par krāpšanu atradusi, analizējot tērzēšanas vietnes. 2020. gada sākumā februāra pusdienlaikā zobārsts sazinājās ar Jeļenu. "Sveika, mana mīlestība," viņš rakstīja krievu valodā. Atbildot uz to, viņa nosūtīja zobārstam pilnvaras fotogrāfiju.

Sieviete norādījusi, ka ir diskrēti jāveic darījumi ar nekustamo īpašumu, tāpēc konta nosaukums tika apzīmēts ar vārdiem "Maskava, Kremlis". Jeļena viņam tērzēšanas lietotnē rakstīja: "Svarīgākais ir tas, ka informācija netiek nopludināta. Nauda mīl klusumu."

Viņš atbildēja: "Mēs centīsimies visu darīt klusi, bet tas ne vienmēr izdodas."

2021. gada sākumā zobārsts meklēja kādu uzticamu kontaktu Berlīnes nekustamo īpašumu jomā un drīz vien nodibināja saites ar pazīstamo Berlīnes nekustamo īpašumu investoru Sašu Klupu.

Investors sākotnēji bijis skeptisks. Lai pārbaudītu pilnvaras, tika nolīgts liels Berlīnes advokātu birojs un slavens notārs, kura identitāte netiek atklāta. Tomēr acīmredzot nevienam nebija aizdomu, ka iesniegtie dokumenti it kā no Krievijas prezidenta administrācijas varētu būt viltoti.

Arī pārdošanas stāsts šķita ticams. Īpašumi Karlshorstā ir bijuši pamesti jau aptuveni 30 gadus. Nesen vienā no ēkām uz grīdas bija atrodams 1990. gada oficiālā padomju valdības laikraksta numurs. Drupas pastāvīgi traucē Berlīnes varas iestādēm. Tam, ka bija vēlme par saprātīgu cenu tikt vaļā no šī īpašuma, šķita saprātīgi.

Pilnvara pārdot Krievijas īpašumus Berlīnē

Dokumentu, ko Jeļena nosūtījusi zobārstam, esot parakstījis Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs. Pilnvara noteica, ka zobārsts ir pilnvarots pārdot Krievijas īpašumus Berlīnē.

Saskaņā ar zemesgrāmatu ierakstiem zobārsts par Krievijas nekustamo īpašumu vispirms vērsās attiecīgajā Berlīnes Lihtenbergas rajona apgabaltiesā 2020. gada novembrī.

Ar notāra starpniecību viņš lūdza informāciju par vienu no zemesgabaliem Lihtenbergas apgabalā Karlshorstā. Tika pievienota iespējamā Krievijas prezidenta administrācijas pilnvara. Tajā bija norādīts, ka viņam ir tiesības pieprasīt un saņemt visus dokumentus, kas attiecas uz īpašumiem. Apgabaltiesa pieprasīto informāciju nekavējoties zobārstam iedeva.

Jeļena nosūtīja vīrietim dokumentus, kas identificēja viņu kā Krievijas Federālā drošības dienesta rezervju pulkvedi.

Sieviete viņam arī pārsūtīja ziņas, kas it kā nāca no Kremļa. 2020. gada rudenī viņš pat saņēma iespējamu pateicības rakstu no Kremļa par milzīgo paveikto darbu, ko it kā parakstīja Federālā drošības dienesta ģenerālleitlants.

Vilšanās pēc iegādātā īpašuma

Darījums tika noformēts 2021. gada 2. septembrī. Nekustamo īpašumu investors Saša Klups un viņa biznesa partneri no Krievijas valdības Berlīnē Karlshorstas rajonā nopirka četrus zemesgabalus – 17 000 kvadrātmetru lielu veca lidlauka posmu, kā arī trīs dzīvojamās ēkas, kurās reiz mitinājušies padomju virsnieki.

Klups un zobārsts ieradās pie Berlīnes notāra, lai parakstītu četru īpašumu pirkuma līgumus. Pirkuma līgumā aiz zobārsta vārda bija norādīts, ka viņš rīkojās uz pilnvaru pamata Krievijas Federācijas prezidenta Administratīvā biroja vārdā.

Šķita jocīgi, ka konts, kurā bija jāiemaksā pirkuma cena, kopā 13,5 miljoni eiro, atradās "Deutsche Apotheker- und Ärztebank" bankā, kuras klienti galvenokārt ir saistīti ar medicīnu. Un konts nepiederēja Krievijas valstij, bet gan uzņēmumam, kas pieder zobārsta ģimenei.

Šo iemeslu dēļ notārei radās aizdomas. Piesardzības nolūkos viņas advokātu birojs iesniedza lietu par naudas atmazgāšanu.

Tomēr pēcāk notāre pirkuma līgumu apstiprināja, saņemot atlīdzību ap 130 000 eiro. Viņa atteicās runāt ar "Der Spiegel", norādot, ka viņai jāievēro konfidencialitāte.

Kad Lihtenbergas rajona tiesā tika saņemti pirkuma līgumi, kāda juriste kļuva skeptiska. Papildus šaubām par pilnvarām viņai šķita, ka tas varētu būt neatļauts darījums. Juriste arī norādīja, ka zobārsts darbojies gan kā pārdevēja pārstāvis, gan kā pircējs. Šādi darījumi parasti ir aizliegti interešu konflikta dēļ.

Tomēr apgabaltiesas tiesnesis šīs bažas noraidīja. Notāram tika lūgs iesniegt papildu dokumentus, taču tiesnesis lēma, ka viņš neuzskata, ka pirkums ir neatļauts darījums. Pēcāk tiesas pārstāvis atteicās sniegt paskaidrojumu par spriedumu, atsaucoties uz tiesas neatkarību.

Notārs iesniedza apgabaltiesai papildu it kā Kremļa pilnvaras, un vairs nebija nekādu šķēršļu īpašuma nodošanai. Rezultātā Klups un zobārsts tika reģistrēti kā īpašnieki, katrs iegūstot viņiem piederošās vienības.

18. martā sapnis par šo biznesa darījumu tika sagrauts, kad Klups mēģināja iekļūt jauniegūtajā īpašumā. Viņam stājās pretī divi Krievijas vēstniecības sekretāri, kuri neļāva Klupam ieiet lidlaukā. Vēstniecības pārstāvji apgalvoja, ka Krievija nekad nav pārdevusi zemesgabalus. Krievija un tās diplomāti bija satraukti, tāpēc steidzās uz Lihtenbergas apgabaltiesu un konstatēja, ka Krievijas Federācija zemesgrāmatā vairs nav ierakstīta kā īpašnieks.

Klups Berlīnes policijai iesniedza apsūdzību pret zobārstu, tāpat kā Krievijas vēstniecība. Abi apsūdz Brendmanu par krāpniecību.

Diplomāti, izmeklētāji un izlūkdienestu amatpersonas ir neizpratnē par to, kas īsti ir noticis. Ziņu medija "Der Spiegel" žurnālisti izskatīja simtiem lappušu pārdošanas līgumus un iespējamās Krievijas pilnvaras, kā arī uzņēmuma dokumentus.

Notāram, kurš apstiprināja pārdošanas līgumus, viņš uzrādījis pilnvaru ar zīmogu, uz kura attēlots divgalvains ērglis, kas vizuāli izskatās kā Vladimira Putina administrācijas izdota pilnvara. Daļu nekustamo īpašumu viņš mēģināja pārdot dēliem piederošām kompānijām.

Vajadzēja vēl vairāk

Pēc tam, kad darījums bijis veiksmīgs, zobārsts turpināja šo shēmu praktizēt. "Der Spiegel" atklāja, ka 28. februārī ar savu it kā pilnvaru palīdzību viņš pārdevis vēl divus īpašumus – īpašumu Brandenburga ezera krastā par 300 000 eiro, kur Austrumvācijas laikā atvaļinājumu pavadīja padomju vēstniecības darbinieki. Tika pārdots arī bijušais ASV ģenerālkonsulāts Rietumberlīnē par 1,6 miljoniem eiro.

Tomēr šoreiz pircēji nebija Klups un viņa sabiedrotie, bet gan zobārsta dēli. Viņi darbojās kā akcionāri dažādos uzņēmumos. Zobārsts un viņa dēli ir atteikušies komentēt notikušo.

Maskavai pieder vesels pilsētas kvartāls netālu no Brendenburgas vārtiem, kurā atrodas vēstniecības ēka, diplomātiskie dzīvokļi un pat tenisa korts. Administratīvajā ēkā savulaik atradās valsts aviokompānijas "Aeroflot" birojs, taču tas jau kādu laiku ir tukšs.

Šī gada marta sākumā jaunais īpašumu apsaimniekošanas uzņēmums Karlshorstas vecajā lidlaukā nāca klajā ar paziņojumu, ka īpašums vairs nepieder Krievijas Federācijai.

Arestēti īpašumi un sākta izmeklēšana

Kopš šī gada marta Vācijas galvaspilsētā tiek izskatīta šī krimināllieta. Lietas ietvaros Krievijas vēstniecība pat lūgusi palīdzību Vācijas Ārlietu ministrijai. Drīz vien atklājās, ka, Maskavai nezinot, pārdošanas sarakstā bija vēl vairāk Krievijas valdībai piederošu īpašumu, tostarp arī vēstniecību kompleksa daļas, kas atrodas Berlīnes centrālajā rajonā.

Vācijas Ārlietu ministrija atbildēja, ka diplomātiskā nota nekavējoties tiek pārsūtīta Berlīnes iestādēm. Šī gada martā Krievijas pārstāvniecībā izcēlās panika. Uz diplomātiem tika izdarīts spiediens Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ. Tagad draud arī īpašuma zaudēšana.

Krievijas vēstniecība izmantoja Leipcigas jurista pakalpojumus, kurš mēģināja atcelt Karlshorstas īpašumu pārdošanu. Advokāts 21. martā vērsās attiecīgajā apgabaltiesā, nosūtot vēstuli ar tēmu: "Īpaši steidzami!!! Krāpšana!!!"

Advokāts arī norādīja, ka tiesai bija jāsaprot, ka ir nepareizi ievadīta Krievijas prezidenta administrācijas adrese.

Pēc Berlīnes prokuratūras rīkojuma īpašumi tomēr tika arestēti, un amatpersonas iesaldēja lielāko daļu pirkuma cenas.

Prokurori konstatēja lietas nopietnību un uzsāka izmeklēšanu pret vairākiem aizdomās turamajiem. Viņu vidū ir arī zobārsts un Jeļena. Prokurori viņus apsūdz kopīgā krāpšanā un dokumentu viltošanā, kā arī citos pārkāpumos.

Marta pēdējā nedēļā Berlīnes prokurori veica kratīšanu vairākos dzīvokļos un birojos, konfiscējot daudzus dokumentus, mobilos tālruņus un datu glabāšanas ierīces.

Izmeklētāji šobrīd neuzskata par ticamu, ka iespējamā krāpšana būtu politiski motivēta. Šobrīd, pēc viņu teiktā, nav ticamu pazīmju par izlūkdienestu iesaisti, un ir aizdomas par vispārēju noziedzīgu motivāciju.

Pēdējo nedēļu laikā nekustamo īpašumu magnāts Klups ir darījis visu, kas ir viņa spēkos, lai mēģinātu atgūt savu naudu. Klups arī ir atteicies komentēt darījumu un notikušo. Krievijas vēstniecība paziņojusi, ka atbalsta apsūdzību.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu