Ierosina iespējama ētikas pārkāpuma lietu par Iesalnieka un Ģirģena izteikumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks.
Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks. Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien ierosinājusi iespējama ētikas pārkāpuma lietu par parlamentāriešu Jāņa Iesalnieka (NA) un Kaspara Ģirģena (R) izteikumiem parlamenta sēdē, kur tika skatīts jautājums par Padomju pieminekļu demontāžu, liecina parlamenta publicētā informācija.

Lieta ierosināta pēc opozīcijas deputātes Regīnas Ločmeles (S) iesnieguma par Iesalnieka un Ģirģena izteikumiem.

Kā ziņots, Ločmeles iesniegumā teikts, ka 26.maija parlamenta sēdē diskutēts par likumprojektu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

Debatēs Iesalnieks sacījis: "Es no aptuveni piecu gadu vecuma iemācījos, ka Latvijā ir divas sabiedrības: ir mūsējie, latvieši, un ir okupanti. Jau starp bērniem bija naids starp šīm divām grupām. Tas naids nav beidzies, jo okupanti vēl joprojām nav aizvākušies."

Ločmele uzskata, ka Iesalnieks ar saviem vārdiem esot kurinājis naidu starp Latvijā dzīvojošajiem, kā arī lietojis pret noteiktu cilvēku grupu aizvainojošus izteicienus.

Šajās pašās 26.maija debatēs Ģirģens teicis, ka viņam ir "ļoti nepatīkami un riebīgi, teiksim tā, pretīgi skatīties uz to, kā šajā tribīnē kāpj cilvēki, kuri nav lojāli pret mūsu valsti, kuri pie mazākās izdevības būtu gatavi, pat es domāju, rīkli pārgriezt mums, ja pienāktu tādi mirkļi, kā šobrīd tas notiek Ukrainā".

"Es joprojām nesaprotu, kā pēc 30 gadiem šādi cilvēki un šāda partija joprojām spēj būt šeit, Saeimā, un uzstāties pret Latviju," debatēs teica Ģirģens.

Ločmeles ieskatā deputāts ir aizvainojoši izteicies par Saeimas deputātiem, kuri ir Saeimas frakcijas partijas "Saskaņa" sastāvā.

Parlaments iepriekš konceptuāli atbalstīja likumprojektu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas cita starpā paredz, ka Uzvaras parkā esošais piemineklis Rīgas pašvaldībai būs jādemontē līdz 15.novembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu