"Lietuvas neatkarības atcelšana nav Krievijas ziņā." Lietuva reaģē uz Krievijas izteikumiem par neatkarības "anulēšanu"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: MNStudio/Shutterstock

Viļņas politiķi ir izsmējuši Krievijas Valsts domes deputāta iniciatīvu "anulēt" Lietuvas neatkarību, vēsta "Postimees".

Pirms nedēļas Andrjus Tapins kļuva par Lietuvas un Ukrainas neoficiālo varoni. Televīzijas kanāla "Laisves TV" populārajam raidījumu vadītājam ir izdevies organizēt kampaņu, lai iegūtu līdzekļus militārā drona "Bayraktar" iegādei Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Lietuvas iedzīvotāji īsā laikā savāca 5 miljonus eiro.

Tapins bija arī viens no pirmajiem, kas reaģēja uz Valsts domes deputāta Jevgeņija Fjodorova iniciatīvu liegt Lietuvai tiesības pastāvēt - anulēt PSRS Valsts padomes 1991. gada 6. septembra lēmumu par Lietuvas Republikas neatkarības atzīšanu. "Un kāpēc tieši tagad? Vai jūs dusmojaties par "Bayraktar"?" žurnālists uzjautrinājās sociālajā tīklā "Facebook".

Daži politiķi nolēma Fjodorova iniciatīvu vienkārši ignorēt. Piemēram, Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas preses dienests uz ziņām no Maskavas atbildēja ar vienu frāzi: "Mēs nekomentēsim šo absurdu."

Ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis sacīja, ka viņu nepārsteidz, ka "viņi arī politikā nerīkojas cilvēcīgi. Mums uz to attiecīgi jāreaģē - jābūt gataviem aizsargāt sevi un kopā ar mūsu partneriem ar politiskiem, diplomātiskiem un citiem līdzekļiem," sacīja ministrs.

"Viņiem ir nepareizs skatījums uz Rietumu pasauli."

Ministra vectēvs, modernās Lietuvas dibinātājs Vitauts Landsberģis, ar sev raksturīgo sarkasmu atzīmēja: "Tas, ko viņi saka ir pilnīga nulle, tam nav nozīmes. Tas ir tikai signāls, ka viņi var kļūt traki un uzbrukt. Un viņi teiks: "Šāda valsts neeksistē, un, ja tās nav, tad mēs neesam uzbrukuši.""

Skaidru un stingru politisko vērtējumu Krievijas vietnieka idejai sniedza Lietuvas armijas komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis. Intervijā radio ziņu stacijai viņš teica:

"Kopš 24. februāra pasaule runā par "Putina karu pret Ukrainu". Taču tas nav tikai Putina karš. Tas ir Krievijas karš pret Ukrainu. Jevgeņija Fjodorova iniciatīva liecina - diemžēl ne tikai Putins un viņa deputāti, bet arī lielākā daļa Krievijas pilsoņu ir agresīvi noskaņoti. Viņi naidīgi raugās uz Rietumu pasauli."

Lietuvas Seima deputāte Radvila Morkunaite-Mikuliene no valdošās koalīcijas konservatīvo partijas runāja tēlaini: "Lēmumu par neatkarības atjaunošanu pieņēma Lietuvas tauta, un tā atcelšana nav Krievijas ziņā."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu