FOTO Ieskaties "Lidl" loģistikas centrā, kura izmērs sasniedz sešus futbola laukumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Lidl" loģistikas centrs Rīgā
"Lidl" loģistikas centrs Rīgā Foto: Ardo Kaljuvee/Postimees

Aizvadītajā gadā Rīgā tika atvērts veikala "Lidl" loģistikas centrs, no kura tiek piegādātas preces gan Latvijas, gan Igaunijas veikaliem. Centra lielums ir kā seši futbola laukumi - tā platība sasniedz 51 000 kvadrātmetru, vēsta igauņu medijs "Postimees".

Katru dienu 15 līdz 24 kravas automašīnas, kas pilnas ar precēm, mēro 300 kilometru garu ceļu no Rīgas uz Igauniju. Tieši uz Igauniju tiek vestas tikai tās preces, uz kurām attiecas citi Igaunijas normatīvie akti, piemēram, tabakas izstrādājumi, norāda "Lidl" Igaunijas un Latvijas valdes loceklis Mačejs Urbanskis. Preces, kas tiek ražotas Igaunijā, arī tiek vestas uz noliktavu Rīgā, pirms atgriežas vietējā tirgū.

"Lidl" loģistikas centrs Rīgā
"Lidl" loģistikas centrs Rīgā Foto: Ardo Kaljuvee/Postimees

Lai gan Igaunija un Latvija šķiet līdzīgas valstis, cilvēku patēriņa paradumi ir atšķirīgi. Piemēram, Latvijas iedzīvotāju vidū zivis nav tik iecienītas kā igauņu vidū. Arī plānotais preču daudzums valstīs ir atšķirīgs. Iepirkuma groza izmēra ziņā starp abām valstīm nav tik būtiskas atšķirības.

FOTO: "Lidl" loģistikas centrs Rīgā

Igaunijas preču skaits "Lidl" piedāvājumā ir ievērojami pieaudzis, salīdzinot ar to, kāds tas bija uzreiz pēc veikala atvēršanas. Toreiz veikalā varbūt bija atrodami 10 vietējie produkti, bet tagad to skaits pieaudzis līdz 100 precēm. Arī "Lidl" pienu ražo Igaunijā. Lai atvērtu šādu noliktavu Igaunijā, nepieciešams būtiski palielināt vietējo kravu apjomu.

Kā tiek vērtēta preču kvalitāte?

Kādiem jābūt banāniem, kurus var sūtīt uz veikalu? Izrādās, ka ne visi tiek sūtīti. No sešu ballu skalas veikalam ir piemēroti tikai divi varianti. Lai kvalitātes kontrole novērtētu dārzeņus, tiek izmērīts auglis, novērtēta tā forma, gatavības pakāpe, krāsa un citi rādītāji, kas raksturo produkta kvalitāti. 

Produktu kvalitātes kontrole "Lidl" loģistikas centrā Rīgā
Produktu kvalitātes kontrole "Lidl" loģistikas centrā Rīgā Foto: Ardo Kaljuvee/Postimees

Trešajā un ceturtajā attēlā redzamie banāni ir vislabākajā kvalitātē, un tos var sūtīt uz veikalu. Pirmajos divos attēlos banāni ir pārāk negatavi, taču pārējie ir pārgatavojušies. Vasarā uz veikaliem var sūtīt arī banānus ar tikko pamanāmiem brūniem punktiņiem, kā redzams piektajā attēlā.

Tiek mērīta arī garšas kvalitāte. Noliktavas darbinieki paši tos nebauda, bet, piemēram, saldos un sulīgos augļus mēra ar speciālu iekārtu. Tajā iepilina augļa sulas lāsi un novērtē cukura saturu, norāda loģistikas centra vadītājs Mareks Freibergs. 

"Lidl" loģistikas centra vadītājs Mareks Freibergs
"Lidl" loģistikas centra vadītājs Mareks Freibergs Foto: Ardo Kaljuvee/Postimees

Viens no svarīgākajiem kvalitātes kritērijiem ir svaigums. Freibergs norāda, ka noliktavas darbiniekiem saņemtās svaigās preces, piemēram, dārzeņi jau dienas laikā ir jānosūta uz veikaliem. Tas ir vienīgais veids, kā garantēt pārtikas svaigumu.

Kvalitātes kontrole tiek veikta katrai augļu un dārzeņu piegādei. Selektīvi tiek pārbaudīti arī pesticīdi. Preču uzglabāšanai noliktavā ir sešas dažādas temperatūras zonas, ļaujot vienlaikus ēkā uzglabāt gan svaigas, gan saldētas preces. 

Dārzeņu uzglabāšana "Lidl" loģistikas centrā Rīgā
Dārzeņu uzglabāšana "Lidl" loģistikas centrā Rīgā Foto: Ardo Kaljuvee/Postimees

Sasaldētus produktus uzglabā -24 grādu temperatūrā, svaigus piena un gaļas produktus uzglabā viena grāda temperatūrā, bet eksotiskus augļus un dārzeņus uzglabā iekštelpās, četru grādu siltumā un vietā, kur gaisa mitrums ir 90-95%. Parastie augļi un dārzeņi tiek uzglabāti 14 grādu temperatūrā.

Siltākā telpa ir atvēlēta šokolādei - tā tiek glabāta +20 grādu temperatūrā. Visiem pārējiem produktiem tiek nodrošināta +18 grādu temperatūra.

"Lidl" loģistikas centrs Rīgā ir pats modernākais Baltijas valstīs. Plauktu augstums ir 12,5 metri, to garums mērāms trīs kilometros. Zem katra plaukta atrodas ugunsdzēsības laistītājs, kas paaugstina noliktavas ugunsdrošību.

"Lidl" loģistikas centrs Rīgā
"Lidl" loģistikas centrs Rīgā Foto: Ardo Kaljuvee/Postimees

Loģistikas centra kopējā platība ir 51 000 kvadrātmetru, no kuriem 45 000 kvadrātmetru aizņem noliktava. Pārējā daļa veltīta birojam. Kompleksā atrodas arī ēdnīca personālam, kur tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana. 

Tiek optimizēta ūdens izmantošana, šķiroti 30 dažādu veidu atkritumi. Elektrība tiek iegūta no 100% atjaunojamiem resursiem. 

Virtuve "Lidl" loģistikas centrā Rīgā
Virtuve "Lidl" loģistikas centrā Rīgā Foto: Ardo Kaljuvee/Postimees

Ēkas celtniecība izmaksāja vairāk nekā 55 miljonus eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu