"Viņš izvaroja mani kameru priekšā." Aktrise Evana Vuda atklāti par vardarbīgajām attiecībām ar Merilinu Mensonu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

2021. gada 1. februārī aktrise un sieviešu tiesību aktīviste Evana Reičela Vuda nāca klajā ar publisku paziņojumu, kurā apsūdzēja savu bijušo līgavaini, pasaulē populāro šokrokeri Merilinu Mensonu (īstajā vārdā Braienu Vorneru) seksuālā un emocionālā vardarbībā. Gadu vēlāk Vudas stāsts izklāstīts divu sēriju dokumentālajā filmā "Fēniksa pacelšanās" (Phoenix Rising).

Vuda un Mensons iepazinās 2005. gadā, kad jaunā aktrise bija pusaudze, savukārt mūziķis savos 37 gados jau bija ieguvis atpazīstamību un ietekmi industrijā.

Abu romāns sākās laikā, kad Mensons bija precējies ar dejotāju un modeli Ditu fon Tīsu, taču, uzzinot par neuzticīgā vīra romānu, abu laulībai pienāca gals.

Vudas un Mensona attiecības sākušās visai naivi - aktrise atminas, ka jau pirmajā tikšanās reizē šokrokeris licis lietā varmākas metodes, izmantojot nenobrieduša prāta sajūsmu par slavena mākslinieka uzmanību. Viņš izrādījis interesi par aktrises muzikālo gaumi, kā arī izteica atzinību par viņas sniegumu drāmā "Thirteen".

Vuda un Mensons 2007. gadā
Vuda un Mensons 2007. gadā Foto: AFP/SCANPIX

Mensons esot radījis "manipulatīvu slazdu", kurā iekrist. "Viņš taču varēja iegūt jebkuru sievieti, kuru vēlējās, un viņš bija izvēlējies tieši mani," romāna sākumu atceras Vuda. "Es tobrīd biju īpaša, un, ja es būtu teikusi "nē", es baidījos, ka būtu zaudējusi pat iespēju uzturēt ar viņu draudzīgas attiecības. Tāpēc es ļāvu visam iet tālāk, nekā biju plānojusi."

Kā pirmo noziegumu Vuda atminas piedalīšanos Mensona videoklipā dziesmai "Heart-Shaped Glasses". Kā apgalvo aktrise, videoklipā inscenētais seksuālais akts ir bijusi izvarošana, kam viņa neesot piekritusi.

"Mēs pirms filmēšanas apspriedām seksa ainas simulāciju," atminas Vuda, "taču, kad kameras sāka filmēt, penetrācija notika pa īstam. Es nepiekritu nekam tādam... Tas bija pilnīgs haoss, un es nejutos droši – nebija neviena, kas par mani iestātos… Es izjutu riebumu un kaunu, it kā būtu izdarījusi ko nepiedienīgu, un arī filmēšanas komanda jutās neērti, jo neviens nezināja, ko darīt. Es pret savu gribu biju piespiesta piedalīties komerciālā seksa aktā.

Tas bija pirmais noziegums, ko viņš izdarīja pret mani, – izvaroja mani kameru priekšā."

Tam sekojušas vēl vairākas epizodes - gan fiziska, gan emocionāla vardarbība.

Neraugoties uz pārdzīvoto, Vuda un Mensons saderinājās 2010. gadā, taču kāzas tā arī nenotika un abi izšķīrās astoņus mēnešus vēlāk. Kā tagad skaidro aktrise, viņa esot izbēgusi no vardarbīgā slazda.

"Mana pāridarītāja vārds ir Braiens Vorners, pasaulei zināms kā Merilins Mensons. Viņš mani izmantoja, kad es biju pusaudze, un veica briesmīgus pāridarījumus gadiem ilgi. Man tika "skalotas smadzenes", un ar mani manipulēja, lai es būtu padevīga. Man ir apnicis dzīvot bailēs no atriebības, neslavas celšanas un šantažēšanas. Es esmu šeit, lai atmaskotu šo bīstamo vīrieti un pievērstu faktiem to industriju uzmanību, kuras ir atzinušas viņu, pirms viņš sabojā vēl daudzas dzīves. Es esmu kopā ar daudziem citiem upuriem, kuri vairs nespēj klusēt," 2021. gada februārī paziņoja Vuda. 

Pēc Vudas paziņojuma vēl daudzas sievietes nākušas klajā ar savu pieredzes stāstu attiecībās ar šokrokeri. Tas redzams arī 2022. gadā iznākušajā HBO divsēriju dokumentālajā filmā "Fēniksa pacelšanās" (Phoenix Rising). Dokumentālā filma ir stāsts par Evanas Reičelas Vudas ceļu no vardarbības upura līdz politisko pārmaiņu radītājai, lai pasargātu citu izdzīvojušo tiesības. Filma tika uzņemta vēl pirms Vudas publiskā paziņojuma par Mensonu kā pāridarītāju. 

Līdz ar filmas iznākšanu Mensons iesūdzēja Vudu tiesā par neslavas celšanu un emocionālo stresu. Varas iestādes arī sākušas izmeklēšanu pret Mensonu, taču līdz šim viņam nav izvirzītas nekādas apsūdzības.

Aktrise atzīst, ka vairs nebaidās no sava pāridarītāja. "Es esmu pārliecināta, ka taisnība ir manā pusē un patiesība reiz nāks gaismā. Es to daru, lai aizstāvētu citus upurus. Es vēlos brīdināt citus, ka šis ir ļoti bīstams cilvēks un es nevēlos, lai kāds viņam tuvojas. Cilvēki par mani var domāt, ko vien vēlas. Es ļaušu juridiskajam procesam ritēt savu gaitu, un es esmu stabila kā klints."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu