Izteikta sausuma dēļ Irākā atklāj 3400 gadus senu pilsētu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Archaeo - Histories/Twitter.com

Kurdu un vācu arheologi janvārī un februārī veica izrakumus Mosulas ūdenskrātuvē gar Tigras upi Irākas ziemeļos, lai saglabātu apgabala kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm. Ārkārtējā sausuma dēļ strauji pazeminājās ūdens līmenis, kā rezultātā tika atklāja senu pilsēta, vēsta raidsabiedrība CNN.

Tiek uzskatīts, ka arheoloģiskā vieta ir bronzas laikmeta pilsēta Zakhiku, kas ir galvenais Mitani impērijas centrs, kas dominēja no 1550. līdz 1350. gadam pirms mūsu ēras.

Zakhiku nogrima pēc tam, kad Irākas valdība 80. gados uzcēla Mosulas dambi, un kopš tā laika tā reti bijusi dienasgaismā.

Freiburgas Universitātes profesore Ivana Puljiza sacīja, ka komanda steidzās atklāt un izrakt šo vietu, jo nebija zināms, kad ūdens līmenis atkal paaugstināsies.

"Milzīgā laika trūkuma dēļ mēs strādājām aukstumā, sniegā, krusā, lietū, pat vētrā, kā arī ik pa laikam saulainā dienā, nezinot, kad ūdens atkal celsies un cik daudz laika mums būs," sacīja profesore.

Senā pilsēta šobrīd ir no jauna iegremdēta, taču pētnieki varēja izpētīt lielu daļu pilsētas.

Pēdējo gadu laikā veiktie atklājumi ietver nocietinājumu ar torņiem un sienām, kā arī vairākus stāvus garu noliktavas ēku. Liela daļa konstrukciju bija izgatavotas no saulē kaltētiem dubļu ķieģeļiem, kas parasti zem ūdens ilgi neizturētu.

Par senajiem Mitani impērijas cilvēkiem, kas uzcēla pilsētu, ir zināms maz, galvenokārt tāpēc, ka pētnieki nav identificējuši impērijas galvaspilsētu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu