94 gadu vecumā mūžībā devies pazīstamais gleznotājs un rakstnieks Uldis Zemzaris

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien, 22. jūnijā, 94 gadu vecumā mūžībā devies pazīstamais latviešu gleznotājs un rakstnieks Uldis Zemzaris, vēsta Latvijas Sabiedriskais medijs (LSM).

Uldis Zemzaris dzimis 1928. gada 24. februārī Jūrmalā, Mellužos.

1953. gadā beidzis J. Rozentāla Rīgas mākslas skolu. 1955. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu.

Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1957. gada, Latvijas Rakstnieku savienības biedrs kopš 1971. gada.

1969. gadā debitēja literatūrā ar īsprozas krājumu "Modeļa pieradināšana". Kā norādīts LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta resursā literatura.lv, Ulda Zemzara darbos "tēlota galvenokārt mākslinieku ikdiena un pasaules uztveres īpatnības. Viņa rakstības manierei piemīt viegla ironija un humors." Uldis Zemzaris pazīstams ar apcerēm par ievērojamiem latviešu rakstniekiem un māksliniekiem. Viņa portretējumi atrodami grāmatās "Uzgleznot sevi" (1978) un "Mākslinieki dzīves ceļā satiktie" (2017). Uldim Zemzarim bijušas vairākas gleznu personālizstādes kā Latvijā, tā citviet pasaulē, īpaši Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā. "Viņa mākslā dominē reālisma principi, glezno galvenokārt portretus, figurālas kompozīcijas, ainavas, marīnas un klusās dabas. Epizodiski strādājis arī abstraktās mākslas stilistikā," atzīmēts literatura.lv.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu