Pašvaldība aicina pieminēt Talsu traģēdijas upurus, kas gāja bojā VUGD svētku laikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: www.talsurajons.lv

Pašvaldība aicina 28. jūnijā pieminēt Talsu traģēdijas upurus, kas gāja bojā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) svētku laikā pirms 25 gadiem, informēja pašvaldības pārstāve Renāte Freiberga.

Lai atcerētos un pieminētu pāragri mirušos, pašvaldība aicina iedegt svecītes, izkārt pie ēkām valsts karogus sēru noformējumā, un nolikt ziedus pie Ojāra Feldberga veidotā pieminekļa "Dzīvības aplis, nāves ēna".

1997.gada 28.jūnijs Talsos pārauga skaudrā traģēdijā un vēl aizvien ir viena no melnākajām dienām atjaunotās Latvijas vēsturē, kad VUGD svētku laikā, teju 19 metru augstumā lūstot un krītot pārslogotam autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni, bet 21 bērns un vairāki pieaugušie guva smagus ievainojumus, atgādina Freiberga.

Nelaime notika plkst.15.20, kad Talsu ugunsdzēsēju un policijas svētku laikā lūzusi autopacēlāja strēle, un uz tās esošie bērni nokrituši no vairāk nekā 18 metru augstuma. Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes.

Sākotnējais pacēlāja šoferu uzdevums bijis pacelt gaisā bākugunis kā simbolisku svētku lāpu, taču realitātē šoferi ļāvuši pacēlēja grozā kāpt cilvēkiem, lai aplūkotu pilsētas panorāmu no augstuma.

Autopacēlāja instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki. Liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi un salūza, cilvēkiem nokrītot uz asfalta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu